Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin debuterar om "Gula Faran" i Hede

Under uppväxten hemma i Hede hörde Karin Härjegård ofta talas om den ovanliga kvinnan vars initiativkraft retade vissa och gjorde andra entusiastiska.

Något förenklat gladdes flertalet av byns kvinnor, medan det fanns åtskilliga gubbar som knorrade.

Nu har historien om kvinnan i den gula rocken blivit Karins debutroman - "Den där elden inom" (FB Förlag) som utgår från den verkliga personen Margareta Klingspor, som med sin man bodde i Hede åren 1937-43, sammantaget sex år.

– Det är ingen dokumentär, utan min omdiktning utifrån de uppgifter som jag lyckats få fram om henne. Och boken utspelar sig under några av de sex åren.

– Först samlade jag på mig dokumentation om Margareta, utan någon klar plan. Men så småningom började jag skriva en rent skönlitterär text.

De första utkasten berättades i tredje person, men så bytte Karin berättarperspektiv, så att Margareta nu talar i jag-form i boken, som kommer från tryckeriet i veckan.

"Gula Faran" kallades Margareta Klingspor av somliga eftersom hon ofta gick klädd i en gul kappa.

Det nedsättande namnet användes av de som av någon anledning inte gillade att en kvinna startade en Röda kors-krets, organiserade en förläggning för flyktingar från Norge under kriget, startade matbespisning, allmän tvättstuga i byn och ordnade läkarundersökningar på skoltid för barnen.

– Hon engagerade byns kvinnor i en rad projekt och det var en oerhörd befrielse för alla de som kom med i henens arbete. Det har jag fått många vittnesmål om.

– Men tyvärr fanns också bybor som helst såg att byns kvinnor stannade hemma vid spisen, så som det varit förut.

Margareta Klingspors make Wilhelm var byns provinsialläkare de sex åren makarna bodde i Hede, men också han sägs ha knorrat över att hon inkräktade på hans domäner.

– Det finns oerhört lite dokumentation. Jag har lyssnat på en intervju med henne själv på ett kassettband, dessutom har jag intervjuat ortsbor som minns henne, eller har saker att berätta.

– Hennes barnbarn har beskrivit för mig hur hon var som person och gett en bra bild den vägen. Men bokens personer och händelser är mina fantasier

I bokens förord skriver Karin hur hon tror "att om det hade varit en man, som hade utfört allt det som hon gjorde, så hade han varit rejält omskriven, omtalad, och hade möjligen också fått en staty rest på torget.

Den här boken är min hyllning till alla starka och inspirerande kvinnor genom historien."