Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Fange

Karin Fange, Lövsta, Sundsjö, avled den 21 februari 2014 efter en kort tids sjukdom. I april skulle hon ha fyllt 94 år. Karin var änka sedan 2007 och sörjs närmast av dottern Gunhild Blomgren med make Ingvar, Örebro, och sonen Ragnar Fange, Sveg, samt deras barn och barnbarn.

Karin växte upp i Freskgården i Sikås och utbildade sig på Birka folkhögskola och Jämtslöjds slöjdskola. 1943 gifte hon sig med sin barndomskamrat Erik Fange och åren 1944-1961 ägde och arbetade de tillsammans i Fanges speceri- och diversehandel i Sikås.

Sedan Erik blivit tjänsteman inom Icarörelsen bodde de bland annat i Östersund, Sundsvall och Västerås. I Sundsvall gick Karin på vävkurs, och därefter blev hon erbjuden att leda vävkurser i Medborgarskolans regi. Hon kom att arbeta med vävkurser i flera år både i Sundsvall och i Västerås.

År 1980 bosatte sig Karin och Erik permanent i Johannagården i Lövsta. Gården hade ursprungligen uppförts av Eriks morfar. I Sundsjö blev de båda aktiva medlemmar i hembygdsföreningen. Under många år deltog Karin regelbundet i föreningens vävkvällar. Sedan hennes syn försämrats och hon inte längre kunde ägna sig åt handarbete, fick hon tillfredsställa sin skaparlust genom bakning. Ända fram till sin sista jul bakade hon både vetebröd och småkakor.

Hon var gladlynt och gästfri och tyckte därför om att ha många människor kring sig. Höjdpunkter var när barn, barnbarn och barnbarnsbarn kom hem till gården. Hon uppskattade också mycket de dagliga besöken av personalen från hemtjänsten.

Att få komma ut och delta i möten, gudstjänster och byskvaller sockenstugan gladde henne mycket, och hon kände därför stor tacksamhet när snälla grannar bjöd henne på bilskjuts.

Gunhild och Ragnar