Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Thomasson tror på nytt kulturhus 2015

Hårda besparingar väntar den kommunala verksamheten de kommande åren, men trots det räknar Karin Thomasson (MP) med att Östersund ska ha råd med ett kulturhus till 2015.

Kultur och Fritids sparförslag omfattar totalt 29 olika områden och totalt 4,4 miljoner kronor. Ett sparförslag som politikerna i nämnden nu har att förhålla sig till.

– Det här är jobbigt eftersom vi inte har några stora poster i vår budget. Vi är nere på nivån 10 000 kronor i sparförslagen och det berör mängder med föreningar och arrangemang, säger nämndens Kultur och fritidsnämndens ordförande Karin Thomasson (MP).

Kulturskolan föreslås dessutom få pruta ner elevantalet från 900 till 800 elever. Samtidigt som anmälningsavgiften till Kulturskolan föreslås höjas från 800 till 1 000 kronor per elev och år. En höjning som Karin Thomasson kan acceptera eftersom avgiften inte har höjts sedan 2005. Enligt Karin Thomasson beror den sparchock som väntar på minskade skatter och mindre statsbidrag, men även på att stora överdrag gjorts i ett par nämnder.

– Men vi har inte tagit för lätt på budgeten och vi har koll. Dessutom har vi duktiga tjänstemän. Det kan nog bli både besparingar och uppskjutna investeringar, men det har vi inte diskuterat politiskt ännu.

Men är det rimligt att investera 260 miljoner i en ny arena i det här läget?

– Ja det är det eftersom både Z-hallen och Odenvallen är nedslitna anläggningar, och det är ekonomiskt bäst att bygga nytt. Men naturligtvis måste vi försöka bygga billigast möjligt.

Z-hallen ersätts med tre nya hallar på Stadsdel Norr och samtidigt blir Brunflos ishall kvar? Går inte dubbleringen av antalet ishallar ut över annan viktig verksamhet?

– Kultur och Fritid har fått i uppdrag att se över hur många hallar som behövs och det ska vara klart i april.

Trots det tuffa ekonomiska läget är Karin Thomasson fortfarande optimistisk om att också få till ett kulturhus i Östersund.

– Det finns inget utrymme för perioden fram till 2014, och därför ligger min tidshorisont för ett kulturhus kring år 2015. Det är kulturanläggningar som Östersund lider brist på.

– Det har varit känt att vi måste spara 2012-2013, men vi har fortfarande 3,5 miljarder att göra av med, men vi måste förstås minimera skadorna när vi nu tvingas spara, säger Karin Thomasson.