Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin undersöker geometriska grundformer

Enorma sugande virvlar i grafitgrått på meterhöga pappersark.

Trianglar som förökar sig i nya trianglar i all oändlighet.

Vita stora blad med nästan bara vita nyanser, och så en hel vägg med skisser och teckningar av geometriska former som cirklar och kuber.

– Man kan väl säga att jag undersöker de här formerna och lite grann och försöker vaska fram en sorts ordning ur kaos, om det nu alls går.

– Jag är intresserad av symboler och matematiska formler, exempelvis fraktaler som förökar sig ungefär som de här trianglarna.

I dag öppnar 27-åriga Karin Karlsson en utställning på Ahlbergshallen, en utställning som Härke konstcentrum bokade redan för ett år sedan då Karin var på väg att ta sin magisterexamen vid Konsthögskolan i Stockholm.

Uppvuxen i Karlshamn har hon ställt ut sedan 2005 och började plugga i Stockholm året därpå, där man på Härke såg hennes portfolio och bad henne komma hit.

Bland verken på väggen med skisser finns två ark med datakod på digitala bilder, tusentals siffror och bokstäver som Karin avbildat för hand, således bilder men ändå inte, bara oändliga mängder av obegripliga kombinationer av tecken:

– Det är ett försök att greppa glappet mellan text och bild, det är bilder men i textform och det intresserar mig.

Här finns också cirklar och trianglar, exempelvis har hon bearbetat en gravstens former och tagit dem vidare:

– Många av de här formerna är symboler som är betydelsebärande, ibland har de också ockulta eller magiska innebörder.

Så vad har du för relation till magi?

– Hm, den är sval, men formerna intresserar mig.

Några av skisserna har Karin omsatt i monumentala väggmålningar, exempelvis två enorma block som ser ut att vara i granit, som hon målade upp på en fyra meter hög vägg på Konsthögskolan.

– Fast de bilderna är övermålade nu …

Andra former hon bearbetar är välvda horisontlinjer, raka horisonter och ett par verk heter just sådant som ”Visible Horizon” och ”True Horizon”, men många verk är också utan titel.

Dina verk ser ganska kontrollerade ut, eller låter du fantasin flöda mycket?

– Nja, jag har väl ingen särskilt romantisk syn på skapandet och konstnärskapet, i regel vet jag hur jag vill ha resultatet av det jag gör.

”Fiktion och verklighet existerar inte i mina bilder, de är sin egen verklighet befriad från narrativ och bestämd mening. Det konkreta och abstrakta existerar parallellt, och med detta som utgångspunkt gör jag bilder som både är separata delar av ett gemensamt språk och enskilda enheter”, skriver hon inför utställningen.

Karin Karlsson är inbokad för en grupputställning i Västerås senare i år, hon kommer att tillbringa ett par veckor vid ett konstcentrum på den litauiska kusten senare i år och ska också ha en separatutställning hos norska Tegnerforbundet i Oslo nästa år.