Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl Forsman efter framgångarna i Rio: "Man måste förbereda sig på att vara en vinnare"

Karl Forsmans sätt att tänka har blivit hans vapen för att bli bättre än alla andra. Hans förmåga att förbereda sig på att vara en vinnare har blivit en nyckel till ett starkt vinnarsinne och kopplingen mellan kapacitet, mentalitet och viljan att aldrig sluta att utvecklas har tagit honom långt.
– Man får aldrig vara nöjd, när man känner att man är perfekt borde man sluta.

Annons

Precis på samma sätt som Karl Forsman har lagt ner hundratals med timmar på simträning inför Paralympics har han lagt mycket tid på att förbereda sig på hur det är att vara en vinnare.

En typisk fråga till en guldmedaljör är ofta "hur känns det" och svaren är ofta lika enformiga som frågan, men inte när man frågar Karl Forsman.

– Jag är ju lite tråkig på det sättet. Det kommer att låta konstigt när jag säger det men ska jag vara ärlig så känns det precis som jag trodde att det skulle kännas så det är inte så speciellt. Jag har ju bara nått ett helt vanligt mål som jag har satt upp, så visst gläds jag men jag har ju gått till väga som för att nå vilket mål som helst.

Forsman visar stolt upp sin guldmedalj.

Du är bara 19 år och har redan en guldmedalj i Paralympics, hur sätter du nya mål nu?

– Det är det som är nyckeln man vill inte hamna i en svacka nu. Jag upplever att många kommer in i en svacka när de är klara med sin prestation. Nu njuter jag av det här en stund och ser till att vila men man får inte glömma att sätta nya mål. Nästa mål blir ju nästa Paralympics om fyra år.

Sedan Forsman kom hem från Rio har han mött stor respons och många grattisrop, något som han också förberett sig på.

–Det är också en del av att vinna, jag har förberett mig på det också. Allt ståhej är en del av att vara framgångsrik, ta guld och vinna. Jag är inte alls förvånad över att jag lyckades ta guld. Att ta guld är något man förbereder sig på. Jag har förberett mig på allt.

Hur var det att vara i Rio?

– Det var inte så speciellt, det var som att vara på en stor resort fast för elitidrottare. Jag har varit i Rio förut, det enda nya var väl OS-byn. Jag försöker alltid att bryta ner allting och göra det enkelt och inte förstora saker för då kan det bli fel. Man är ju där för att prestera och jag upplever att många gör precis tvärtom att de bygger upp det till något större än vad det är, säger Forsman.

Forsmans egen taktik är att försöka avdramatisera stora evenmang för att kunna lägga fokus på annat.

– Det är som vilken tävling som helst fast men lite mer publik och mer media, säger han.

Han berättar att han varit i vattnet sedan han var liten men att han började ta simningen på allvar vid 12-13 års ålder. Där valde han mellan pingis och simning där han gick helhjärtat för bassängen.

– Jag har alltid haft en bra vattenkänsla och hållit på lite med simning fram och tillbaka. I början av tonåren insåg jag att jag hade talang så då bestämde jag mig för att satsa för att se hur långt jag kunde ta det.

När började du drömma om större mästerskap som Paralympics?

– När jag för första gången såg han som jag slog nu, sydkoreanen Woo-Geun Lim i London. När jag såg det loppet så kände jag att jag hade kunnat vara med det där redan då. Jag gjorde så pass bra tider på träningarna då att jag hade kunnat komma 7a-8a redan i London. Men då insåg jag att om jag bara gör jobbet så kommer jag att kunna slå honom och det har jag ju bevisat nu.

– Så jag har ju kämpat för det här i mer än fyra år egentligen.

Att satsa mot större mästerskap ger mening till all hård träning, menar Forsman. Någon rädsla för att misslyckas har han inte.

– Är man rädd för att misslyckas så har man lite fel inställning tycker jag. Man måste våga misslyckas för att kunna lyckas också. Annars tar man inte rätt steg för att göra nödvändiga åtgärder för att bli bättre. Man kan inte utgå från att man ska lyckas med. Varje gång man misslyckas kan man lära sig något.

Hans resa mot toppen har varit skadefri, men inte enkel.

– Det har verkligen inte varit lätt. Man måste göra jobbet varje dag. Jag vet vad jag är kapabel till och jag har alltid haft ett bra självförtroende. Det är nyckeln, att tro på sig själv.

Det har inte funkat så bra att kombinera träningen med skolan, det har stundtals varit kämpigt för Karl Forsman. Han fick sträcka ut sin gymnasietid på fyra år i stället för tre, men skolan har varit viktig för honom och han vill gärna klara av universitetsstudier också. Just för att detta har varit ett Paralympics år har det varit mest fokus på träning för Forsmans del.

– Det handlar om prioriteringar. Det sociala livet och kompisar och sånt går bort lite i dessa intensiva träningsperioder men det är ingen fara för de vet vad som gäller. Men skolan har också fått lida, det är mycket man måste prioritera bort men man får inte glömma hur mycket man faktiskt vinner också.

Det har han ju rätt i Forsman, som nu sitter här vid bordet med en 900 gram tung guldmedalj från 100 meter bröstsim i Paralympics.

– Man måste älska det man håller på med och inse att de uppofringar man gör är mindre än det man får ut av det, säger han.

Guldmedaljen väger 900 gram, nästan så man skulle sjunka om man simmade med den.

Att vara elitidrottare är ett heltidsjobb och det har Karl Forsman varit beredd på från början. Det här med att vara förberedd är något han är expert på. Han försöker att visualisera sig sina framgångar och allt som kommer med det. När man pratar med honom märker man att han inte glömt någonting, han har verkligen förutsett det mesta.

–Elitidrottare har inte ett nio till fem jobb. Vi jobbar 24 timmar om dygnet året om, säger han.

Det som skiljer en elitidrottare från en vanlig motionär är egentligen inte träningen, enligt Forsman, han har en egen teori.

– Det allmänheten kanske inte tänker på är att det är inte det fysiska som gör en till mästare. Det handlar om mer än så. Träning handlar ju bara om att man måste stimulera kroppen för att få ut en viss respons. Gör man någorlunda rätt så får alla resultat, det är inte det som är det svåra. På elitnivå är alla väldigt jämna tränings- och fysikmässigt. Det är det mentala, hur man förbereder sig, hur man får ut max och hur man förhåller sig till saker och ting det är det man måste träna på. Man måste hitta metoder till allt, säger han.

Han menar att det är lättare att maxa det fysiska jämfört med det mentala och det mentala är verkligen det som utmärker Karl Forsman som idrottare. Han har inte tagit något för givet.

– Det är en kombination mellan att vara fysiskt bra och mentalt redo.

På detta Paralympics var målet att ta guld. Nästa mål för Forsman är världsrekord.

– Nu fokuserade jag inte på att slå rekord utan bara på att säkra medaljen, nu när jag vet att jag klarar av det så kan man höja ribban.

Karl Forsmans framgångsknep har varit kunskap. Han förlitar sig inte på andra. Allt från träning, kost, förberedelser, medgångar, motgångar, mentalitet och hinder på vägen. Man måste samla på sig kunskap om allt för att bli bäst.

– Jag brukar alltid säga att ju större kunskap kring allt, desto större chans att vinna. Jag förlitar mig inte på någon annan, jag vill veta själv.

På frågan om hur han tacklar motgångar svarar han.

– I framgång litar jag på min egen förmåga och tränar efter mina mål och hur jag tror. I motgång finns familj, vänner och tränare där för att påminna mig om hur bra jag faktiskt är, påminner mig om mina mål och förstärker dessa.

Han är bara 19 år, trots det är han en genialisk elitidrottare som har både världsrekord och Paralympicsguld.

– Jag tänker väldigt mycket. Jag vet att man inte bara kan gå på kapacitet, då misslyckas man. Mentaliteten är nyckeln. Man måste kunna kontrollera kroppen i alla lägen. Jag kan tvinga den att presetera max när det väl behövs och jag kan hålla tillbaka i lägen då den inte måste gå för fullt. Det är det som alla idrottare strävar efter. Jag vill förstå vad jag håller på med. Det är i en symbios av alla delar som man blir som bäst, säger han.

Paralympicsmästaren från Östersund med sin gyllene medalj.

Den mentala biten är en del som Forsman tränat mycket på, att hitta den rätta vägen för att komma maximalt förberedd.

– Jag brukade tagga upp mig jättemycket förr men det funkade inte för mig, istället har jag kommit på att jag bar amåste slappna av.

Under ÖFK:s möte med IFK Norrköping hyllades Östersunds paralympier Karl Forsman och Zandra Reppe i pausen inför en publik på över 5000 personer.

Hur kändes det att kliva ut till ett hav av Östersundare som följt din resa och se dem stå upp och applådera?

– Det är kul med uppskattning och att se att de vet vad man håller på med. För mig som elitidrottare bygger mycket på exponering. Jag behöver nya sponsorer för att kunna bli ännu bättre. Just nu får jag mycket uppmärksahet men det är svårt att exponera sig på samma sätt kontinuerligt.

Läs även: SK Ägir hyllade sin guldhjälte Karl Forsman: "Coolt att han vunnit Paralympics och är i samma klubb"

Heroiskt kämpande Karl Forsman simmade hem guld i Paralympics: "Känns grymt bra"

Karl Forsmans guld i paralympics hyllas av Ägir: "Största prestationen någonsin"

Se Karl Forsmans guldlopp och segervrål i bilder

Slutsimmat för Karl Forsman i Paralympics – Ägir stolta över jätteprestationen i Rio

Annons