Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karl Frandell

Svenska alliansmissionens äldste missionär Karl W Frandell, Jönköping, fick hembud söndagen den 6 oktober 2013, 95 år gammal.

Karl föddes i Lits församling i Jämtland. Han växte upp i ett småbrukarhem. Pappan dog då Karl var 14 år. Detta ställde honom inför evighetens allvar och gjorde att han tog emot Jesus Kristus som sin personlige frälsare.

14 år gammal fick Karl anställning i en fabrik. Han blev kvar där i sex och ett halvt år. Efter militärtjänstgöring köpte han en åkerirörelse tillsammans med sin bror. Men Gud hade andra planer för Karl och han upplevde gång på gång maningen att gå ut som ett Herrens vittne. Vintern 1943-44 kunde han inte stå emot längre utan överlät sin del i åkeriet och började på Allmänna bibelskolan i Kortebo, Jönköping, februari 1944. Efter mycket bön om vishet kom han till klarhet i att Gud ville ha honom till utlandstjänst och han ansökte om att få bli Svenska alliansmissionens missionär i Kina.

Karl studerade två år på missionsskolan i Lidingö och ytterligare ett år på Kortebo. Efter sju månaders språkstudier i England och ett års pastorstjänst i Åsarp skedde missionärsavskiljningen i Stora missionshuset, Jönköping, 1 oktober 1950. Eftersom Kina stängts under tiden kom utresan att ske till Japan den 31 oktober. Där väntade hans blivande fru, Edel Johansson. De ingick äktenskap nyårsafton 1950 i Hamamatsu. Barnen Marianne och Bruno föddes under tiden i Japan.

Frandells kom att arbeta främst i Okazaki, men bodde också i Hamamatsu och Kobe. Arbetet innebar i första hand att skapa kontakter och grunda en församling. Många japaner minns Frandells med stor tacksamhet och glädje.

Året 1955 tillbringades i Sverige och Karl arbetade som pastor i Sävsjö. Eter ytterligare en period i Japan återvände familjen till Sverige januari 1961. Här har Karl bland annat arbetat som pastor i Bankeryd något år, biträdande redaktör för tidningen Trosvittnet, sekreterare för SAM:s läkarmission och ulandshjälp samt missionssekreterare för yttre missionen.

Karl var en omtänksam person, noggrann i sitt arbete och uppträdde alltid korrekt. Även på ålderns höst visade han stort intresse för arbetet i SAM. När jag besökte honom på 95-årsdagen glimtade humorn fram flera gånger samtidigt som jag förstod att minnet svek honom ibland. Trots detta stod tron på Gud fast och intresset för missionsarbetet var lika stort nu som förr. Efter många år i Herrens tjänst har Karl nu gått för att möta sin Herre och frälsare.

Svenska alliansmissionen tackar Gud för Karl W Frandells livsgärning. Våra tankar och förböner går till hustrun Edel, barnen Marianne och Bruno med familjer. Hans ljusa minne bevaras i tacksamhet av oss, missionärskollegor och många vänner i Japan.

Gerd Pettersson
Missionssekreterare, Svenska alliansmissionen