Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlekspar, brända hjärtan och en alldeles vedervärdig video

/
  • Ett bränt hjärta. Malin Holtan lindade in sitt lerhjärta i en av landstinget klockor innan hon brände det i ugnen....
  • Alla placeringar prövas. Ylva Kikajon testar fönsterljuset i de vackra lokalerna hos Östersunds konstskola på Frösön.
  • Att det här kärleksparet plus Cupidon är inspirerat av Ilona Benczédi är inget som Gun Sundkvist sticker under stol med – resultatet är helt i Ilonas anda.
  • Ellinor Ågevall jobbar gärna i olja, men har provat många andra tekniker också, vilket är obligatoriskt för förstaårseleverna.
  • Är det rakt? och ska den verkligen hänga här? Malin Holtan provar en variant innan hon bestämmer sig.

På lördag har andraårseleverna på Östersunds konstskola vernissage på sin slututställning på Ahlbergshallen.

Annons

Men redan idag öppnar förstaårseleverna sin elevutställning i det vackra gula huset vid Frösö strand, ovanför Vidarskolan.

– Det är så svårt att hänga, man hittar hela tiden nya sätt att placera verken, skrattar Ylva Kikajon, som bland annat gjort några konsthistoriska kommentarer.

Italienaren Fontana skar på sin tid snitt i dukarna, Ylva har snittat och därefter sytt ihop, vilket ger speciella associationer. Ett stort välformat lerägg kan påminna om Brancusi, men ägget har också ett sprucket syskon.

– Det är läskigt att ställa ut, men också väldigt kul. Inte minst är det svårt att namnge och sätta prislappar. Vilka är väl vi att sälja oss och hur ska man se på de omdömen vi får? funderar hon.

– Man kan göra om bilden, lägga till och dra ifrån, det gillar jag med olja och akryl.

Det märks på en stor duk som visar en kvinna bakifrån tillsammans med några glasprismor som finns på ett foto intill. Andra verk visar träd i olika former.

Intill ett badkar i nästa rum vilar lerbitar som bildar delar av en badande kvinna. Och i ett fönster sitter ett äldre kärlekspar omslingrat, uppenbart inspirerat av Ilona Benczédis speciella lerfigurer:

– Jag föll pladask när jag såg hennes verk, så jag ville göra något i samma stil, berättar Gun Sundkvist.

Intill paret sitter en påtagligt nöjd Cupido med pilbågen vid fötterna, efter fullgjort uppdrag – helt i Ilonas anda.

– Den är studieförberedande om man vill söka in till Konsthögskolan eller liknande utbildningar.

– Första året går vi igenom olika tekniker, allt från grafik och olja till tryck, lera och video, berättar skolans rektor Helena Bourges, som är lärare tillsammans med Odd Larsson, båda aktiva konstnärer.

Videon visar hur kinesiska hundar flås levande och sedan lämnas att dö, allt för att få till så attraktiva pälsar som möjligt. Själv var jag tvungen att illamående lämna rummet efter någon minut.

– Verket har väckt en hel del diskussioner på skolan, min avsikt är att rikta fokus på pälsindustrin och vår inställning till att använda päls, berättar Anna Norlén som gjort verket.

Filmen har Anna hämtar från nätet och den är alldeles vidrig. Konst som upprör känslor och sätter igång tankar.

Mer läsning

Annons