Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karlsson får revansch i Estrad Norrs uppsättning

"Lillebror och Karlsson på taket" Storsjöteatern, 20 oktober.

När jag var liten tyckte jag väldigt illa om karaktären Karlsson på taket. Jag tyckte att han var elak och otrevlig. Ingen man ville ha som kompis direkt. Men med Estrad Norrs uppsättning av föreställningen "Lillebror och Karlsson på taket" får den lille mannen med propeller på ryggen revansch hos mig. Visst, han är fortfarande egoistisk och självömkande, men Håkan Borgsten som spelar Karlsson lyckas med mycket humor och härligt kroppsspråk lyfta fram karaktären som en rätt hyvens prick ändå.

På scenen i 70-talsmiljö samsas Karlsson med sotare, bovar och så klart familjen Svantesson, med Lillebror i spetsen. Vi får följa med från när den hundälskande Lillebror träffar Karlsson för första gången, genom inbrott, tämjning av husbocken och fram till Lillebrors födelsedagskalas. Allt fint ackompanjerat av orkestern, ledd av pianisten Stefan Vidmark. Musiken och sången gör halva showen och det är kul att orkestermedlemmarna också medverkar i föreställningen på olika sätt. Vi får höra de klassiska Karlsson-sångerna, men även nyskriven musik i snygga arrangemang. Det enda negativa jag har att säga är att musiken i vissa nummer överröstar så att jag inte hör texten till sångerna.

Barn är en svår, men tacksam publik att spela för. Man får snabbt veta om man är rätt ute. I dagens skolföreställning får ensemblen verkligen gehör, barnen skrattar, skriker och applåderar. Må hända att föreställningen är lite lång, men efter en timme och en kvart är det ändå jublet från barnen som avgör: det här är en uppsättning som verkligen går hem.

Betyg: 4/5

Fotnot: Den här veckan spelas "Lillebror och Karlsson på taket" för skolklasser. Nästa vecka visas offentliga föreställningar tisdag, onsdag och torsdag på Storsjöteatern.

Läs mer: Recension av "Slå pattarna i taket": Högt, hårt och hastigt

Läs mer: Recension: Cantilena – en pigg 50-åring

Läs mer: Möt jämtarna på Folkoperan