Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärnvapen i Iran ökar risken för ett nytt krig

I förra veckan publicerade FN-organet The International Atomic Energy Agency, IAEA, en ny rapport om Irans atomenergiprogram. Nu har misstankar bytts mot klarspråk och fakta. Iran håller på att utveckla kärn­vapen. Risken för ett nytt krig i mellanöstern känns obehagligt nära.

I åratal har regimen i Iran gjort allt för att dölja vad den håller på med. Landet har stängt ute FN:s inspektörer och vägrat ge svar på avgörande frågor.

FN:s säkerhetsråd har svarat med fyra, till synes tandlösa, resolutioner om sanktioner mot Iran. Kraven har varit att urananrikningen avbryts och fullständiga inspektioner medges.

Nu visar IAEA:s rapport att Irans urananrikning ökar i hastighet. Parallellt har topphemliga testanläggningar byggts i syfte att prova kärnvapendetonationer och anpassa robotar för att hålla de dödsbringande laddningarna.

Flera underrättelsetjänster i väst bedömer att iranierna endast är några få år ifrån en reell kapacitet att framställa kärnvapen. Rapporten visar att situationen milt sagt är allvarlig.

Iran viftar samtidigt bort alla beskyllningar som osanna och menar att syftet är att säkra landets elproduktion.

Huvudbryet med den förklaringen är att Irans atomenergiprogram omfattar en stor mängd delar som definitivt inte har med fredliga reaktorer att göra.

Trovärdigheten blir än mindre när Iran, som är en av världens större råoljeproducenter, experimenterar med anrikningsnivåer som är långt över vad som krävs för reaktorbränsle gällande normal elproduktion.

Iran som undertecknare av ickespridningsavtalet, NPT, skulle dessutom ha möjlighet köpa anrikat uran för elproducerande kärnkraftverk på världsmarknaden, något som bland andra Sverige gör.

Ett oberäkneligt Iran med kärnvapen skulle allvarligt påverka säkerhetsläget i världen.

Israel kommer aldrig någonsin att acceptera ett Iran med kärnvapen, och har börjat skramla med vapnen. Men avvaktar tills vidare för att se om omvärlden reagerar med strängare sanktioner. Oklart hur länge.

USA vill införa nya hårdare sanktioner mot Iran och har pekat ut banker som en möjlig måltavla. Frankrike varnar Iran för sanktioner utan motstycke, medan Storbritannien inte utesluter ett framtida militärt ingripande.

Ryssland och Kina har med stor ovilja stått bakom tidigare sanktioner men verkar nu mer avvaktande. Exempelvis så uttrycker Ryssland en stor besvikelse över rapporten, som man anser bara spär på konflikten.

Så hur världssamfundet kommer att agera är i nuläget mycket svävande. Sannolikt försöker man undvika vapenmakt in i det längsta, vilket är klokt.

Hoppet står nu i första hand till att skarpare sanktioner ska få styret i Teheran att mjukna.

Fortsättning följer. Läget är helt klart spänt.