Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kärnverksamheten kommer att vara kvar i Jämtland"

Att Valot Invest tar över Skrindan kommer inte att påverka länet negativt, säger bolagets vd Arne Berggren till ÖP.

– Det finns ingen som helst anledning till oro. Kärnverksamheten i bolaget kommer att vara kvar i Jämtland.

Så ni har inga planer på att sälja Norrvidden och Fabös?

– Det kan jag inte säga något om innan vi har analyserat koncernen. Men att fokus kommer att fortsätta ligga på Jämtland är det inget tvivel om.

De nya ägarna kommer att åka upp till Östersund för att träffa personalen i bolagen, kommunen och andra samarbetspartners, säger Arne Berggren. Stadsdel Norr kommer att vara en av de viktigaste punkterna på dagordningen. Där står det stilla idag, men Arne Berggren kan inte lova att Valots övertagande betyder att byggandet kommer igång.

– Jag är inte insatt i alla detaljer. Vi måste börja med att se vilka problemställningar som finns och vad koncernen förmår. Det är ju en koncern som är finansiellt svag. Det måste vi få ordning på.

Kommer Fabös och Norrviddens hyresgäster att märka någon skillnad?

– Nej, det tror jag inte. Vi kommer att börja med att ta kontakt med viktiga hyresgäster för att reda ut vilka frågeställningar som finns.

Många har målat upp en dyster bild av framtiden för länet om Maths O Sundqvist blir av med sin koncern. Farhågorna har till och med fått landshövding Britt Bohlin att engagera sig för att få till en uppgörelse mellan parterna.

Men Arne Berggren säger att det inte finns någon anledning till oro.

– Jag hoppas verkligen att vi kan driva företagen så att folk däruppe blir nöjda. Men vi måste driva dem på ett förståndigt sätt med de finansiella begränsningar som finns.

Den nya styrelsen ska ha lokal förankring i länet, säger han.

– Vi ska leta kandidater med stor kunskap och förankring i regionen.

Arne Berggren är försiktig när han uttalar sig om uppgörelsen med Maths O Sundqvist. Han vill inte avslöja vilka tillgångar i Jämtland som Sundqvist får behålla.

I grunden är det samma innehåll som i det erbjudande Sundqvist fick förra gången, säger han. Det som den gången beskrevs som ett "mycket generöst startbidrag" som skulle ge Sundqvist möjlighet att fortsätta som företagare.

Får han behåll en del av Skrindan?

– Jag vill inte gå in på det. Det kommer att visa sig.

Fanns tillgångarna i Jämtland med även i förra erbjudandet?

– Ja, det gjorde de.

Klart är att Sundqvist nu blir av med huvudparten av sitt företagsimperium.

Skrindan äger via sina dotterbolag Fabös och Norrvidden fastigheter i Umeå, Luleå, Härnösand, Sundsvall, Östersund, Gävle och Kristianstad. Totalt handlar det om 243 fastigheter som nu får ny ägare. I koncernen finns även bolagen Wood on Wood, Motboken 11 AB och Motboken 4 AB.