Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karolinerhustrun håller fast vid hoppet

Under Jamtlis temadag om karoliner i dag var det uruppförande av en teatermonolog av Håkan Borgsten. Lena Bengtsson spelar rollen i "Brita – en indelt soldats hustru", vars make Simon blivit inkallad till kriget mot Norge.

Karolinernas dödsmarsch över fjället passerar bara snabbt förbi i pjäsen. Dels, tänker jag, eftersom den historien är så berättad tidigare, dels eftersom Brita inte vill prata om den. När prästen i kyrkan berättar om stormen och döden på fjället vill hon inte höra mer. Det blir en försvarsmekanism. Hon vill leva på hoppet att hennes Simon fortfarande lever.

Till och med när sommaren kommer försöker hon hålla modet uppe, trots att maken (troligen) är död. Att erkänna sorgen skulle vara att erkänna ensamheten.

Brita sjunger små stycken, ofta kristet färgade, under föreställningens gång som visar hennes gudstro. Och att sommaren kommit förstår vi genom en stump av "Den blomstertid nu kommer". Det är snyggt gjort.

Jamtlis stora utställningshall lämpar sig kanske inte ultimat för teater. Rinnande vatten, ljudeffekter från museet och en del spring tar fokus från skådespelet. Men förutseende nog är Lena Bengtsson förstärkt med mikrofon och monologen når fram.