Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karriären över för Alfredsson

Ryggen höll inte.
Daniel Alfredssons karriär är över.
– Det är skönt att ha kommit fram till ett beslut, säger en av svensk ishockeys största till SVT Sport.

Daniel Alfredsson var inställd på ännu en säsong i NHL med Detroit Red Wings.

Det blev inte så. På torsdagen bekräftade 41-åringen att han lägger ned försöken att komma tillbaka i spel.

Alfredsson kommer att tackas av i Ottawa, där han spelade i 17 säsonger, den 4 december.

– Ja, det stämmer. Det har varit lite jobbigt mentalt att gå igenom det här. Kroppen har känts bra den här säsongen också ända tills jag trycker på ordentligt, säger "Alfie" till SVT.

Årets "rookie"

Daniel Alfredsson är en av Sveriges mest framgångsrika ishockeyspelare i historien. Han inledde sin seniorkarriär i Mölndal i division 1. Därifrån gick resan via Frölunda till Ottawa, där han debuterade säsongen 1995–96.

Den första NHL-säsongen utsågs han till Årets nykomling, som andra svensk efter Peter Forsberg.

Säsongen 1999–2000 blev han lagkapten, en roll han sedan innehade i 13 säsonger, fram till flytten till Detroit förra året.

Alfredsson vann aldrig Stanley Cup. Närmast var han 2007, men Anaheim vann finalserien med 4–1. "Alfie" gjorde ett suveränt slutspel och vann poängligan med 22 poäng på 20 matcher.

Ville vinna Stanley Cup

Det var för att få chansen att vinna Stanley Cup som Alfredsson lämnade Ottawa i ifjol och gick till Detroit.

– Det var inte snyggt när han lämnade klubben. Inte från någon av parterna, ingen blev glad. Men alla kommer att ha glömt det när han kommer tillbaka hit och tar avsked. Det hade varit perfekt om han hade avslutat karriären här förra året, men det här blir ändå väldigt bra, säger Bruce Garrioch, reporter på Ottawa Sun, till Aftonbladet, om avtackningsceremonin.

Garrioch skriver i sin tidning att Alfredsson kommer att tas emot med öppna armar. Enligt Garrioch är Alfredsson en av Ottawa Senators största spelare genom tiderna.

– Det som alltid imponerade på mig var att han var bäst när det gällde.

Fem OS

I landslaget var den största framgången OS-guldet i Turin 2006. Alfredsson gjorde tio poäng på åtta matcher – bäst i Tre Kronor.

Han var också med i laget som tog silver i Sotji tidigare i år, gjorde ytterligare tre OS-turneringar – totalt fem, flest i den svenska ishockeyhistorien – och har därutöver två VM-silver på meritlistan (1995 och 2004).

Under NHL:s lockoutsäsong 2004–05 spelade Alfredsson i elitserien med Frölunda, som han ledde till SM-guld.

Detroit har under hösten hållit dörren öppen för Alfredsson, som har tränat på egen hand, men ryggproblemen gjorde att han till slut fick ge upp tankarna på en ny säsong.