Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karriärtjänster kan ge stort lönelyft

Från årsskiftet kan enstaka grundskolelärare höja sina löner med åtminstone 5 000 kronor i månaden.

En del siktar på det, andra inte.

– Det känns som en möjlighet, säger Katarina Caarls från Krokom som undervisar i tyska och engelska på Nyhedens högstadieskola.

Hon är en av tolv lärare i Krokoms kommun som ansökt om att från januari 2014 få en karriärlärartjänst. Och hon är en av nio lärare som kommunen valt ut för värdering om de uppfyller kraven för att bli "förstelärare" och därmed få en löneförhöjning på minst 5 000 kronor i månaden.

Det är dock högst sex som kan utses till förstelärare, om det företag som utvärderar lärarna finner att de klarar kraven. Blir det färre minskar statens utgifter för Krokoms kommun.

– Jag tror att alla kan lära sig något och utvecklas som lärare av att någon utifrån kommer och bedömer en, oavsett om man blir förstelärare eller inte, säger Katarina Caarls.

Hennes kollega Jan Pettersson från Aspås undervisar i matematik och naturorienteringsämnena fysik, kemi och biologi. Han har inte ansökt om att få blir förstelärare.

– Jag måste veta vad jag söker, säger han.

Han tycker inte att det fanns någon tydlig beskrivning i underlaget vad som ingår i tjänsterna och han tror att det kan ingå en del forskning och vidareutbildning, som då tar tid från undervisandet.

– Och vad händer när projektet slutar. Ska lönerna sänkas då?

För Krokoms kommun har bestämt att förstelärartjänsterna ska finnas under tre läsår.

När det beslutet fattades var beskeden från statsmakterna att lönehöjningsbidragen skulle utgå för hösten 2013, 2014, 2015 och vårterminen 2016.

Efter det har regeringen lovat pengar även för läs-året 2016/2017, 1,5 miljarder kronor. Men det ska ändå till ett riksdagsbeslut för att det ska bli verkligt.

– Det är klart att man kan önska att det vore för alltid. Men jag har inte funderat på det, säger Katarina Caarls.

Hon tror att det kommer att klarna vad som ska ingå i förstelärartjänsterna i Krokoms kommun.

– De kan inte bara lägga till extra arbetsuppgifter utan att ta bort något.

Bland andra lunchätande lärare vid ÖP:s besök i Nyhedens personalrum hördes farhågor om att karriärlärartjänsterna är ett sätt att arbetsmässigt pressa lärarna ännu mer, och att det skulle vara bättre om staten sköt till pengar för att höja alla lärares löner.

För 2013 betalar staten ut 480 miljoner kronor till karriärlärartjänster.

Nästa år ska det bli 845 miljoner, 2015 – 1,3 miljarder, 2016 – 1,4 och för 2017 har det nu talats om 1,5 miljarder kronor.

Det är 4 av de cirka 20 högstadielärarna på Nyheden som både ansökt om och valts ut att konkurrera om 6 förstelärartjänster. 39-åriga Katarina Caarls är en av dem. Hennes 42-årige kollega Jan Pettersson avvaktar och söker en tjänst tidigast till nästa höst.