Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kartellen till Yran – spelningen än så länge ohotad

Något av en storm har blåst upp i Festivalnorrland efter att Dalarnas Tidningar brutit sitt sponsringssamarbete med festivalen Peace and Love i Borlänge.

Det hela har sin grund i att festivalen bokat hip hop-gruppen Kartellen att uppträda.

– Vi drar oss ur med hänvisning till vår sponsringspolicy. Vi lutar oss mot våra värderingar som baseras på demokrati och människors lika rättigheter, och då är det svårt att stötta en verksamhet som bokar band där medlemmarna är dömda för bland annat mordhot på Jimmie Åkesson (SD), berättade Dalarnas Tidningars privatmarknadsansvarige, Peter Holmbom, för den egna tidningen i torsdags.

Men Petra Bjernulf, privatmarknadschef på Mittmedia där såväl DT som ÖP ingår, känner inte till någon central policy inom koncernen.

– Vi tittar på om vi ska ta fram en sådan men i nuläget är det beslut som tas på lokal nivå, säger hon till Medievärlden.

Det hela började när Kungälvsposten och Svenska kyrkan för cirka en vecka sedan avbröt sina respektive samarbeten med festivalen ”Sommarstart” i Kungälv när Kartellen bokades.

På torsdagseftermiddagen bestämde sig i sin tur Borlänge-festivalen Peace and Love för att avboka Kartellen och skrev i ett pressmeddelande:

”Vi på Peace and Love har ett starkt ställningstagande mot våld och är partipolitiskt obundna. Våra grundvärderingar bygger på att vi tillsammans kan skapa en värld av jämlikhet, mångfald och förståelse. I ljuset av den debatt som varit inser vi att vi har gjort en felbedömning vad gäller bokningen av Kartellen.”

– Det är beklagligt, men det är den kommersiella värld som vi lever i. Om Storsjöyran blir utsatt för påtryckningar från samarbetspartners måste vi ta en diskussion med dem, men det är inget som hänt ännu, och jag hoppas att det inte har hänt Peace and Love. Jag tror att Dalarnas Tidningar överreagerat, säger Lars Sillrén på Storsjöyran, som även de bokat Kartellen.

Aftonbladets nätupplaga rapporterade under fredagen om artister som reagerar med att hoppa av Peace and Love på grund av festivalens agerande. Jonas Lundqvist, Linus Lutti och Stefan Sundström ställer in.

Dennis Lyxéns band INVSN skrev under fredagseftermiddagen i ett öppet brev till Peace and Love:

”Vi såg verkligen fram emot att få komma till Borlänge och spela musik. Men nu blir det kanske inte så.

Det finns nånting väldigt sorgligt och fegt då man lyssnar på sponsorer istället för artister. Då man inte förstår att konsten måste få vara fri och folk måste få vara förbannade.”

– Vi har inget sponsringsavtal med Yran, säger Elin Lemnert, marknadsansvarig på Mittmedia Östersund, och fortsätter:

– Vi har en affärsuppgörelse, där de köper annonser av oss och vi köper tjänster av dem. Vi lägger oss inte vi vilka artister de bokar, och de lägger sig inte i vad vi skriver. Jag bedömer inte denna uppgörelse som hotad på grund av det som skett i Dalarna. De kanske har en annan policy än oss.