Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karusellen gick alldeles för fort

Han hade miljarder men igår miste Maths O Sundqvist sitt företagsimperium. Carnegie tar över innehållet i Skrindan. Trots månader av ideliga försök lyckades inte Maths O övertyga Carnegie och Riksgälden om möjligheterna att få göra rätt för sig. Fastighetsbolagen Fabös och Norrvidden gled till sist ur Sundqvists händer.

Uppgörelsen med Carnegie ställer inte Maths O Sundqvist på bar backe. Tvärt om får han ett ordentligt nytt startbidrag. Redan i januari fanns ett färdigt avtal för undertecknande hos Carnegie. Det skulle ge honom värden för gissningsvis 20 miljoner kronor plus skuldfrihet. Då vägrade Maths O skriva på. Han ansåg sig orättvist behandlad.

Sen följde månader av både interna och offentliga förhandlingar där Sundqvist i media blev sinnebilden för finanskrisens förlorare.

Uppgörelsen kom till sist i måndags. Ursprungssumman var med garanti påspädd. Dessutom fanns ytterligare ett argument för Maths O att skriva under: Carnegie sträckte ut en hand och gav Sundqvist option på eventuella övervärden i Skrindan om fem år.

Materiellt går det därför ingen nöd på Maths O. Han har mer än de flesta av oss någonsin kommer i närheten av. Själsligt kan det vara jobbigare. I över ett halvår har han med näbbar och klor slagits för rätten till sina företag. Den fighten förlorade han. Säkert är det bittert, även om gårdagens uppgörelse underlättar vardagen ekonomiskt.

Han slapp nesan av offentlig auktion och därmed risken för personlig konkurs, men säkert kommer han älta sina företagstaktiska misstag. Som när de långfristiga skulderna gick från 4,9 till tolv miljarder kronor på ett år. Sen var karusellen i sådan fart att Sundqvist aldrig kunde hoppa av när börsen parallellt sjönk som en sten.

Han spelade högt. Nådde toppen och hade kunnat casha in ett antal miljarder netto när börsen stod som högst, men gamblern i honom var för stark. Den delen är tråkig, men också företagarmässigt grundläggande – kalkylerad risktagning.

Samtidigt är pengar lite av en förgänglighet. En bra hälsa är värd mer. Titelmatchen mot Carnegie blev för svår för Maths O, men räkna inte ut honom. På ett eller annat sätt kommer han igen.

Till sist: Arne Berggren på Carnegies dotterbolag Valot Invest säger till ÖP att nya Skrindan skall bli en bra lokal ägare. Det tar vi som ett uttryckligt löfte och inte bara tomma ord.