Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kasslergryta och dinkel när ÖP byter ut riset på menyn

/
  • Moa Boström och Petra Josefsson Sjöberg tog mat en gång till men kanske blev det lite för mycket. De anade inte att de skulle bli så mätta av dinkel.
  • Diskussionerna om dinkel gick varma bland några tjejer i klass 5. Någon var beredd att förklara för sin mamma eller pappa att det kunde vara värt att byta ut riset någon gång.
  • På menyn: kasslergryta och dinkel. Kökschefen Inger Karlsson berättar att de blandat ut dinkelkornen med grönsaker. – Man äter med ögonen också, säger hon.
  • Alexander Sundin och Daniel Olander går i 9:an. De visste precis hur mycket vatten som går åt till att odla 1 kilo ris, nämligen 4 500 liter. Det har de lärt sig på en lektion i samhällsorientering.

– Ska vi blanda grytan med det här? frågar Daniel Olander i klass 9J på Ängsmoskolan och pekar på de bruna dinkelkornen, som serveras i stället för ris, till kasslergrytan.
Ja, det ska de. Han och alla andra elever från årskurs 1-9 på Ängsmoskolan har denna dag fått riset utbytt mot matvetet dinkel till lunch.

Annons

Det behövs en inkörningsperiod för att barnen ska ta till sig något nytt, berättar mattanterna. vilket märktes bland vissa elever: – Inga andra länder bryr sig om miljön så varför ska vi göra det? var en kommentar från en kille i klass 9.
Diskussionerna om dinkel gick varma bland några tjejer i klass 5. Någon var beredd att förklara för sin mamma eller pappa att det kunde vara värt att byta ut riset någon gång.
På menyn: kasslergryta och dinkel. Kökschefen Inger Karlsson berättar att de blandat ut dinkelkornen med grönsaker. – Man äter med ögonen också, säger hon.
Läsarkommentarer
Skriv första kommentaren!
Ja, det ska de. Han och alla andra elever från årskurs 1-9 på Ängsmoskolan har denna dag fått riset utbytt mot matvetet dinkel till lunch. ÖP har helt enkelt köpt in ett alternativ för att få fart på klimatdiskussionerna. Och det är minst sagt blandade reaktioner och smaklökar som tar emot kornen. Vid ett bord sitter några tjejer i klass 5 och filosoferar:
- Mmm, ganska gott men det smakar inte så mycket. Det kletar och fastnar i tänderna, säger Moa Boström.
- Tjaa, om det är så att ris är dåligt för miljön borde man ju ha bytt ut det för länge sen. Jag tycker man kan blanda ris och dinkel, säger Eva Eriksson.
Om tjejerna får välja mellan potatis och ris skulle de hellre vilja ha ris. Men för miljöns skull kan de tänka sig att äta potatis.

• Är det verkligen säkert?
- Jo, det är hundra procent säkert, säger de.
Några elever tvärvägrar direkt. De vill inte pröva på ett enda litet dinkelkorn. "Jag tycker inte om" lyder svaret. Men borta vid matvagnen för-
söker klassföreståndaren Janne Carlsson föregå med gott exempel och tar för sig en andra omgång:
- Man skulle säkert kunna vänja sig, men det här är något som jag måste bli tvingad till att byta ut i så fall, säger han.
Bredvid matvagnen har Daniel och några av hans klasskamrater slagit sig ner.
- Det är väl bra om skolan tar lite klimatansvar. Dinkel är inte så himla gott men jag äter det ju eftersom jag är hungrig, säger han.

Kompisen Johan Jacobsson sitter bredvid. Han har hottat upp kornen så att de ska falla honom bättre i smaken:
- Blandat med en massa vitlökssås blev det gott.
Det blev lite extra jobb för mattanterna. Dinklet måste kokas i två vändor, till skillnad från riset.
- Det tog längre tid än vanligt. Barnen fick vänta i fem minuter. Annars var det inga problem. Visst skulle vi kunna byta ut vårt ris någon gång ibland. Men det är en kostnadsfråga, det är fyra gånger så dyrt som ris,
säger kökschefen Inger Karlsson.
Kollegan Maya Jenssen tycker att barnen är duktiga på att ta till sig nya saker.
- En liten inkörningsperiod på ett par gånger, sedan tror jag att alla skulle äta dinkel utan problem. Man blir väldigt mätt av det så det går inte åt lika mycket som ris, säger hon.

Isabelle Kvarnlöf går i klass 3 och vill gärna dela med sig av sin åsikt innan hon sticker i väg på lunchrast.
- Dinkel är inget som jag skulle sitta och proppa i mig frivilligt men det var inget större fel på smaken.

Sarah Green

Mer läsning

Annons