Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kassodling gynnar även vildfisk

Charlie Fredriksson kritiserar fiskodlingar i öppet brev och menar att landbaserade odlingar inomhus är ett bättre alternativ än kassodlingar.

Skrivelsen är en synnerligen ensidig förklaring till komplex problematik. Författaren är tyst om näringsutsläppets betydelse för näringsfattiga sjöar.

Näringsutsläpp i vattenmagasin innebär normalt mer föda även till vildfisk och gynnar därmed till exempel sportfiske. Det finns vetenskapliga studier om detta.

Utsläpp från fiskodling påverkar inte heller normalt på de parametrar som är viktiga för dricksvatten enligt miljöprövningsnämnden.

Om en kassodling innebär en investeringskostnad drygt 100 kronor per kubikmeter, blir investeringskostnaden över 20 000 kronor per kubikmeter för Ras-anläggning av motsvarande storlek. 1000 tons matfiskodling på land har en investeringskostnad över 100 miljoner. Driftkostnader kommer till.

Hur skulle energin produceras till landbaserad odlingar? Med vattenkraft, vindenergi eller kärnkraft? Landbaserade odlingar är inte heller neutrala avseende påverkan på landskapsbild. Ekologiskt fotavtryck på land blir mycket större på grund av bygget och material.

Hur går slamhantering till? Nordiska rådet har publicerat en rapport (2013) om bästa möjliga tekniker för fiskodling (cirka 400 sidor).

Halva rapporten behandlar om kassodlingsteknik. Tillgång till finansieringen blir oftast avgörande. Det är intressant att Inlandsinnovation investerade 20 miljoner kronor nyligen på ett kassodlingsföretag.

Jussi Kähäri

Bright Water Fish

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel