Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kastsågen fixar skogen

När träden ligger extra besvärligt över ledningarna är det kastsågen som gäller, en lika billig som smidig lösning.

I skogarna utanför Fåker finns nu en konstgjord bana där skogsägare och entreprenörer lär sig att röja ledningsgator i samband med stormfälld skog.

Och för det behövs inte alltid de värsta maskinerna eller de värsta motorsågarna. Oftast kan en enkel kastsåg vara det bästa verktyget.

– Många skogsmaskiner är för svaga i sin hydralik och orkar inte bryta träden bort från ledningarna, därför är kastsågen till bra hjälp med fällningen, säger Mats Hallquist som arrangerat utbildningen som lockat drygt 15 kursdeltagare.

Det unika med den här en dag långa utbildningen är att det finns en uppgjord bana med ledningar mellan en rad träd i skogen kring Fåker, ungefär som en hinderbana, för att kunna utbilda personal. Kursen vänder sig i första hand mot de som jobbar som entreprenörer i skogen och tar på sig jobb. Alla deltagare har sen tidigare A, B och C-körkort.

– Nu är vi inne på överkursen, förklarar Hallquist.

Kastsågen är lika enkel som genial. Den består av en liten blyklump, fäst i ett långt snöre som kastas över stammen. Med snöret drar man sen upp en kedja med vars hjälp man sågar av stammen eller grenen med hjälp av handkraft.

– Back to basic, säger Hallquist och skrattar.

Ofta apteras sprängladdningar som sätts fast med en klammer runt stammen. Men det kan bli dyrt.

– En smäll kostar 600-700 kronor per gång, vilket kan bli jättedyrt i slutänden, dessutom krävs sprängcertifikat. Kastsågen kostar ett par tusen kronor och kan såga hur många träd som helst, fortsätter han.

Kastsågen såg dagens ljus redan 2009. Först nu, efter de senaste stormarna, tas den i bruk fullt ut.

– En otroligt smidig metod. Allt skogsarbete är farligt. Man måste ha respekt för träden. Med kastsågen ökar säkerheten, säger Patrik Agerberg.

Kastsågen verkar vara här för att stanna.