Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kata ställer ut i Sundsvall

Kata Nilsson gör sin första egna utställning på Unga Magasinet i Sundsvall. Temat är skillnader mellan djur och människa.

Annons

Lugnviksbördiga Kata Nilsson är 20 år gammal och utbildad på både Frösö- och Sundsvalls konstskola. Nu öppnar hennes första egna utställning i akryl och teckning: "Bete dig som en människa".

– Jag har blivit kallad känslokall. Folk har sagt till mig att bete mig som en människa. Men hur är det?

Kata har tagit fasta på orden och utforskat vad mänskligt beteende egentligen är.

– Bland annat har jag målat en iller klädd i människohud. Jag driver med hur vi människor bär päls. Jag tycker att vi ibland skulle vara lite mer som djuren. Hur vi beter oss mot naturen och hur vi konsumerar.

Nu studerar Kata till socionom i Östersund men konsten är fortfarande en stor del av livet. För att beskriva sin stil så vill hon använda ordet slarvig. De "slarviga" motiven är ofta människor i extrema kroppsformer.

– En av bilderna föreställer en man som blivit skalperad och ur huvudet sticker en krokodil upp. Det är min tolkning av reptilhjärnan och vad våra impulser får oss att göra.

Förutom att måla skriver Kata även poesi. Vilka känslor som blir text och vilka som blir bild beror på.

– Jag skriver mindre öppet. Poesin kan inte tolkas lika fritt. En bild lämnar däremot många frågor. Sen hoppas jag folk ser min konst med ironi. Lika med min poesi. För jag vill att den ska underhålla.

"Bete dig som en människa" pågår 18-27 mars på Unga Magasinet i Sundsvall.