Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katastrof när 3488 röstar på Sverigedemokraterna

För alla som tror på människors lika rätt och värde var valresultatet för Jämtlands län en katastrof. Jämtlänningarna följde trenden i riket och oroande 7,8 procent ville placera sverigedemokrater på en buss till Bryssel.

I Härjedalen, Ragunda och Strömsund ser Sverigedemokraterna ut att bli näst största parti. En mental bild där sverigedemokrater är oppositionsråd i flera av länets kommuner är mycket skrämmande.

EU-valet tenderar att vara ett val där väljarna straffar etablissemanget och i stället röstar på utmanande partier. Junilistan är ett sådant exempel. Piratpartiet ett annat.

Den här gången var Feministiskt initiativ det utmanande valet. Det är tämligen osannolikt att Gudrun Schymans charm kommer räcka hela vägen till riksdagen. Det räckte i vart fall inte för Junilistan och Piratpartiet.

Det är tyvärr väldigt osannolikt att Sverigedemokraterna åker ur riksdagen. Tvärtom riskerar Sverigedemokraterna att få 10 procent av rösterna i höstens riksdagsval.

Jämtlands län har däremot en stolt tradition av generellt låga sympatier med Sverigedemokraternas politik. Vi får därför hoppas att även Sverigedemokraterna var ett utmanande val för väljarna i Jämtlands län. Att det starka stödet i årets EU-val begränsar sig till en proteströst från Jämtlands län mot det politiska etablissemanget. För i länet har man varit skickliga proteströstare tidigare.

Men Sverigedemokraternas intåg i riksdagen 2010 och det allmänna opinionsläget tyder på att så inte är fallet.

Men det finns hopp. Katastrofvalet i maj kan vändas till ett insiktsval i september. Nu krävs en kraftsamling för att bemöta Sverigedemokraternas framväxt i Jämtland.

Om partiet tar ett riksdagsmandat från länet, eller en plats i fullmäktige då står vi inför stora problem. Det handlar inte bara om deras rasistiska politik. Urvalet av kandidater är minst lika oroande när företrädarna blandar brist på ansvarskänsla och erfarenhet med populism.

Ett olycksamt valresultat är presenterat och för de demokratiska krafterna i Jämtlands län finns ett behov av att man samlar sig och tar reda på svaren bakom frågorna:

Varför växer Sverigedemokraterna?

Vad måste göras för att vända utvecklingen?

Vad kan vi som talar för ett öppet Jämtland göra bättre?

Annars är risken hög att eftervalsdebatten landar i samma läge som efter riksdagsvalet 2010.

Två politiska block som deltar i en tuppfäktning om vem som bär ansvaret för Sverigedemokraternas framväxt. Där intresset är högre för partiföreträdarna att plocka politiska poäng och hänga ut den andra än att komma till insikt om ett växande problem.

Det finns ett allmänintresse från både höger och vänster, kringliggande civilsamhälle, fack och näringsliv att finna svar på de presenterade frågorna.

Frågorna är presenterade. Förhoppningsvis vill fler än Östersunds-Postens ledarsida vara med och söka svar.