Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrofal Strindberg blir teater

Ensemblen som ska spela ”Strindberg Strindberg” i sommar har precis avslutat en två dagar lång workshop.

Annons

De avslutar med ett besök i föreningshuset i Tavnäs, där de i sommar ska repetera och senare visa sin föreställning. De glada utropen låter inte vänta på sig när de för första gången kliver in i den stora salen.

– Oh, kolla.

– Helt otroligt.

– Underbart.

De höga kyrkliknande fönstren släpper in massor av solljus och lyser naturligt upp rummet. Det höga taket förstärker känslan av att komma in i en kyrka och den stora scenen i salens bortre ände liknar vid första anblick ett altare. Känslan är magisk.

25 juni börjar repetitionerna.

– Det finns inget manus än, det finns inget klart. Än så länge finns det bara en ramberättelse så just är allting väldigt oklart hur det ska bli, säger regissören Martin Johansson.

Sundsjö socken, där Tavnäs ligger, uppmärksammar med ett gediget program att det i år är 100 år sedan August Strindberg dog. Strindbergs farfars far, Henrik Strindberg, var präst i bygden på 1700-talet och Augusts farfar Zacharias föddes här under den tiden.

August Strindberg har alltså sina rötter i Jämtland och det ska uppmärksammas med bland annat tipsrundor, gudstjänster, utställningar och den teaterpjäs som Martin Johansson fått i uppdrag att regissera.

Teaterpjäsen har sin utgångspunkt i ett manus som Zacharias Strindberg skrev och som har namnet ”Den ädelmodige älskaren”. Manuset fick Martin Johansson skickat till sig redan januari 2011 av de som står bakom Sundsjöbygdens satsning på jubileumsåret, men det har tagit honom en lång stund att komma på vad han ska göra med det.

– Det var så fruktansvärt dåligt. Det gick helt enkelt inte att göra teater av det, det fanns inga existerande konflikter i det och jag tyckte inte att det fanns någon bäring i det.

Lösningen blev helt enkelt att göra en teater om en ensemble som försöker göra teater av ett väldigt dåligt manus. Alla spelar sig själva, även Martin Johansson.

I helgen var det första gången skådespelarna träffade varandra. De åtta personerna kommer från spridda delar av länet, det skiljer 50 år mellan den äldsta och den yngsta och medan några av dem spelat teater på ganska hög nivå är de andra rena amatörerna.

Marcus Källström från Kälarne är en av de amatörskådespelare som ska vara med i föreställningen.

– Förhoppningsvis kommer det bli två månader fulla av glädje, säger han medan han går runt i den stora salen.

Han berättar att hans farfar faktiskt en gång har bott i den lägenhet som ligger i husets övervåning.

Även Inger Landerberg från Hällesjö ser fram emot sommaren. Hon har tidigare varit med i föreställningen ”Allt för byn” i Hammarstrand, men det här blir något helt nytt.

– Alltså, det är ju så spännande att se hur själva processen kommer se ut, inte bara slutprodukten med en färdig föreställning. Det här kan ju spreta åt alla möjliga håll.

”Strindberg Strindberg” sponsras av ett EU-projekt och under workshopen beslutade ensemblen sig för att bo i ett kollektiv under sommaren. För tillfället söker de ett boende i trakterna kring Tavnäs med inflytning kring midsommar.

4 augusti är det dags för premiär.

Annons