Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katt skulle avlivas med sömnmedel

I fredags ­skulle en katt i ett samhälle i Sundsvalls ­kommun avlivas. Den gavs åtta starka narkotikaklassade sömntabletter. Pupillerna blev jättestora och den fick fradga runt munnen. Nu har det gjorts en polisanmälan om misstänkt djurplågeri.

Annons

Artikeln kommer från Dagbladet i Sundsvall.

Personer Dagbladet pratat med säger att det är en riktig myskatt. Hon låg hela dagarna i knäet på sin matte.

Men så blev matte sjuklig och tvingades flytta till ett äldreboende.

Nära släktingar till kvinnan tänkte då avliva katten. De gav henne åtta tabletter 7,5 milligram zoplikon, en narkotikaklassad sömnmedicin. En vuxen person rekommenderas att ta en tablett fem milligram för att kunna sova på natten.

– Vi blev kontaktade av en person som berättade om katten. När vi kom dit satt katten och skakade i en garderob. Den hade sjukt stora pupiller, tjockt slem runt munnen och såg rädd ut, säger Ida Selin på Djurskyddet, Katthjälpen, i Sundsvall.

Katthjälpen kontaktade Djurkliniken som sade åt dem att genast åka dit med katten.

– Det ser, trots allt, ut som den klarat sig rätt bra. Men det är fortfarande för tidigt att säga om den får problem med njurar och lever, framför allt levern kan bli skadad, säger Ida Selin.

Förutom slemmet och pupillerna fick inte heller katten riktigt styr på sin bakdel som släpade.

– Veterinären sade att han inte visste om de här symtomen hade med sömnmedlet att göra. Den kunde också handla om stress.

När Katthjälpen var i kontakt med släktingarna och ville att de skulle betala räkningen från Djurkliniken ville de ha tillbaka katten. Avliva den själva.

Något som inte Katthjälpen gick med på.

– Det var en del tjafs. Men den här katten ska leva om det inte visar sig att den inte fått allvarliga men, säger Ida Selin.

De kommer då att söka ny ägare till den. Katthjälpen lägger ut hemsökande katter på sin facebooksida.

Händelsen är nu anmäld och brottsrubriceringen är djurplågeri.

– Det var Djurkliniken som sade att vi skulle göra en polisanmälan, säger Ida Selin.

Läs mer på Dagbladet.se.

Björn Eklund
060-66 35 48
bjorn.eklund@dagbladet.se