Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katten Elsa blev mamma åt påskkycklingarna: "Ömt vårdar hon de små"

När katten Elsa såg de två föräldralösa kycklingarna i äggkläckningsmaskinen tog hon direkt på sig rollen som mamma.
– Nu är hon väldigt kär, ömt vårdar hon de små, säger ägaren Ingela Ljung som bor i Strand utanför Strömsund.

LÄS MER: Älgkalven och älghunden som är bästisar

Natten mot onsdagen väcktes Ingela Ljung av jamanden. Det visade sig att äggen i kläckningsmaskinen börjat spricka och därför drog hon slutsatsen att katten Elsa var hungrig.

– Jag tänkte först att hon ville äta dem, att hon ville döda de här kycklingarna.

På morgonen fortsatte Elsa att tassa kring apparaten och till slut fick hon lov att hälsa på en av kycklingarna.

– Hon fick nosa på en och tog den som kattmammor gör med munnen runt den, så bar hon den med sig till vår soffa. Då började hon tvätta den och la sig sådär som att nu får du äta.

Ingela Ljung lade dit den andra kycklingen också och sedan dess har Elsa haft fullt upp. Hela dagen har hon ägnat åt att tvätta och se efter dem.

– Det är vansinnigt gulligt. Hon puttar dem till sin bröstkorg och blir lite frustrerad eftersom de vill vara under henne som om hon hade varit en hönsmamma.

Under intervjun med ÖP fick Ingela Ljung göra en kort paus i samtalet eftersom Elsa blev orolig och ville bära över kycklingarna till matte.

– Hon vill att jag ska sitta med henne och kycklingarna, hon tror att vi har fått de här barnen tillsammans.

Katten Elsa är ett år gammal och har aldrig haft några egna kattungar. Tidigare har hon knappast visat någon kärlek för fåglar, snarare tvärtom.

– Jag vet inte hur det här gick till för hon är en liten utekatt som jagar råttor och småfåglar hela tiden.

Nu funderar Ingela Ljung på vad som kan hända om Elsa skulle inse att de små kycklingarna är ätbara.

– Just nu ser det inte ut som att det finns några sådana tendenser alls. Hon är helt övertygad om att det här är hennes barn. Men hon är ju en katt, ett rovdjur, så jag känner att jag måste ha lite uppsikt.

Den lilla katt- och kycklingfamiljen har fått stor uppmärksamhet. Ett antal journalister från olika svenska medier har ringt till Ingela Ljung, men även en reporter från en brittisk tidning. I skrivande stund är det inte bestämt om hon ska lämna Elsa och kycklingarna tillsammans under natten. Alternativet är att låta kycklingarna sova i sin bur under en värmelampa, men då kommer Elsa sannolikt att protestera, berättar Ingela Ljung.

– Det blir lite tossigt det här. Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa det.

Fler djurnyheter:

Emelie såg bilen med hennes hundar i bli stulen – nu är de återfunna

Markus Lagergren startar hundhägn där hundar kan öva på vilt

Räddade hund från vargattack