Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kazuo Ishiguro litar på Akademien

Anklagelserna mot Svenska Akademien har haglat de senaste veckorna. Men Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro har fortfarande förtroende för institutionen.
– Jag förstår det som att Svenska Akademiens integritet inte har påverkats av detta, sade han under en pressträff.

Bara veckor innan pristagaren anlände till Stockholm hamnade Svenska Akademien i en djup kris. En inflytelserik kulturprofil med nära band till Akademien har av flera kvinnor i Dagens Nyheter anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp. Mannen uppges dessutom ha avslöjat tidigare Nobelpristagare före tillkännagivandet - något Kazuo Ishiguro gavs möjlighet att kommentera.

- Jag förstår det som att Svenska Akademiens integritet inte har påverkats av detta. Det är ett viktigt ämne men om man ser det utifrån är den viktiga frågan den om sexuella övergrepp och att en person i den positionen har utnyttjat sin makt mot kvinnor, sade han under onsdagens pressträff i Börshuset i Stockholm.

- Jag förstår inte varför någon skulle oroa sig över de andra aspekterna. Det här är vanliga problem som förekommer på alla institutioner,

Flera gånger underströk Kazuo Ishiguro att metoo-kampanjen handlar om de sexövergrepp kvinnor utsatts för av män.

- Det är något som har varit djupt fel med vad vi har accepterat. Jag tycker att fokuset måste vara som det är över hela världen: på de sexuella övergreppen. Jag tycker att ni tappar fokus och gör de modiga kvinnorna som klivit fram en otjänst, sade han.

På frågan om det skulle kunna vara ett ämne att skriva om svarade författaren att han mer är intresserad av de europeiska ländernas mörka hemligheter efter andra världskriget och vad de har varit tvungna att försöka glömma.

- Det som händer på kulturtinstitutioner skulle inte vara mitt första val. I London har vi flera teaterinstitutioner med samma problem, som Kevin Spacey-affären. Jag skulle vilja att ni frågar er själva vad som är viktigt med metoo. Varför är det viktigt för världen? Ni här i Stockholm är en del av något större, en möjlig revolution, sade Kazuo Ishiguro.

Erik Åberg/TT