Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD:s enda chans är att storsatsa på pensionärerna

Socialdemokraternas föryngring är medveten politik.

Som ÖP berättade i förra veckan har Socialdemokraterna i länet den lägsta medelåldern av alla partier till riksdagsvalet i höst. 38 år är den genomsnittlige S-kandidaten, medan Kristdemokraternas ålderssnitt i länet är 57 år.

Socialdemokraternas föryngring är medveten politik. På S-kongressen 2009 spikades målet att minst 25 procent av valkandidaterna ska vara under 35 år. Det beslutet har hårdhänt effektuerats. När förra miljöministern Lena Sommestad, 57, petades ned till icke valbar plats på Uppsalalistan valde hon utan kommentarer att lämna politiken.

I stället blev karriärpolitikern Ardalan Shekarabi, 36, toppnamn. Märkligt inte minst med tanke på att hans politiska karriär bjudit på ett par solkiga affärer. För dagens S är åldern tydligen överordnad moralen. Om sedan etnicitet var en ytterligare bidragande orsak till att den "vita medelklasskvinnan" Sommestad - sådana etiketter delas ju numera frikostigt ut av nättroll som försöker framstå som fina sådana - packade ihop vet bara S innersta krets.

Hursomhelst lär inte Socialdemokraternas åldersmässiga rensning stärka partiet. "Det kommer säkert att göra en hel del äldre väljare tveksamma" säger PRO:s ordförande Curt Persson till DN. Och hans kollega i Jämtlands län, Leif Persson, är i Ö-P:s intervju bitande sarkastisk mot tvångsföryngringen i sitt gamla parti.

Alla som har det tveksamma nöjet att behöva möta folk från Ung Vänster vet alltför väl att V:s nya generation satt ålders- och genusdiskriminering i system. När Stig Henriksson, 59, kommunalråd i Fagersta och V:s i särklass mest populäre och kompetente kommunpolitiker, valdes in i partistyrelsen i januari skedde på tvärs mot valberedningen. "Kompetensen i partistyrelsen måste vara bred och medelålders män från kommunpolitiken finns redan där" sa ordföranden i valberedningen surt (hon glömde dock skällsordet "vit.")

Det finns en tydlig sektvarning kring det unga V. Detsamma gäller ännu inte för S som ändå i sina åldersprioriteringar börjar likna V:s valberedning. För de borgerliga partierna borde det vara naturligt att skjuta in sig på fenomenet.

Centern, Moderaterna och Folkpartiet har i länet en snittålder mellan 48 och 53 år. Kristdemokraterna avviker: Medelåldern är 57, och partiet har svårt att fylla listan med lokala namn.

Realistiskt sett är Kristdemokraternas stora - och enda - chans att inte försvinna från länskartan att storsatsa på pensionärerna. Att förvandla det missnöje som skymtar fram även hos en S-veteran som Leif Persson till handfast politik, och därmed inte minst mota bort Sverigedemokraterna från pensionärsleden.

Även för Centern borde ett resolut stöd för särskilt länets många äldre med skrala pensioner vara självklart. Men då vill det till att partiet i tolfte timmen börjar prata om fler saker än sitt stöd till näringslivet och sin kärlek till entreprenörer.