Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD & V: Det är LOV som skiljer

Det är inställningen till privata företag som skiljer KD och V åt när det kommer till äldrevården. I övrigt är de överens om det mesta, anser lokala företrädare för partierna.

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är de som fokuserar mest på äldrevården inför höstens val, sett till hur detaljerat partierna redogör för sina ståndpunkter i sin valinformation på nätet.

I många frågor brukar de två partierna ses som varandras direkta motpoler, men när det gäller äldreomsorgen är det i stort sett bara en sak som skiljer dem – och det är huruvida privata företag ska tillåtas eller inte.

Det anser Lena Persson (KD) som sitter i Krokoms kommunstyrelse och är även ledamot i Socialnämnden.

– Vi försöker hela tiden utveckla våra verksamheter. Värdegrund och värdighetsgarantier är beslutade och nu arbetar vi med en plan för att styra, förändra och förbättra kommunens äldreomsorg, säger hon.

Värdegrundsgarantin är ett projekt som allianspartierna driver på riksplan och som går ut på att de vårdgivare som inte lyckas hålla vad de lovar, såväl offentliga som privata, ska drabbas av någon form av konsekvenser.

KD är ett litet parti men inte utan inflytande. Partiet sitter i regeringen och Göran Hägglund har varit Socialminister de senaste åtta åren. Även i Krokom sitter KD i majoriteten, om än bara med ett mandat.

Men trots det inflytande partiet haft på både riksplan och lokalt så finns det mycket som Lena Persson upplever att det kan bli bättre.

– Delade turer är en sådan fråga som vi måste ta tag i, för de sliter på personalen vilket återspeglas på de äldre. Och kulturen inom äldrevården, vad man fyller dagarna med, där vi ser att vi kan samverka med frivilligorganisationer i högre grad än vi gör nu, säger hon.

En av partiets huvudsakliga målsättningar för den kommande mandatperioden är att alla Sveriges kommuner ska tvingas att öppna upp sin äldreomsorg för privata aktörer.

Men lokalt upplever Lena Persson att det inte är en särskilt central fråga för Kristdemokraterna.

– Många tror att KD ligger längst ut på högerkanten i sådana här frågor men vi är inte så ensidigt för det privata som många tror. Huvudsaken för oss är att det fungerar, säger hon.

Christina Hedin är ordförande för Vänsterpartiet i Jämtland. Hon anser att den valfrihet som allianspartierna förordar är en illusion när det kommer till äldreomsorgen.

– Vi har sett flera vårdskandaler inom äldreomsorgen på senare år, men vi kan inte se att de som drabbats av dem tagit aktiva beslut att flytta till andra boenden efter det. Det är inte som i skolan där barnen har engagerade anhöriga som kan göra valen åt dem, säger hon.

Vänsterpartiet går till val med parollen att det behövs mer pengar till äldreomsorgen och 10 000 fler undersköterskor som får större inflytande över sina arbetssituationer än de har i dag.

För det är varken kompetens eller brist på valmöjligheter som är äldreomsorgens stora problem i dag, anser Christina Hedin, utan att det läggs för lite resurser den.

– Jag tror inte att det blir bättre eller mer pengar i äldreomsorgen bara för att man öppnar för privata företag. Vad det handlar om är att äldre ska behandlas med respekt och att personalen ska ha drägliga arbetsvillkor och det tror vi är lättast att garantera i kommunal regi, säger hon.

Läs också:

Analys: Förslagen lyser med sin frånvaro

Äldre psyksjuka får dålig hjälp