Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kent Kristoffersson hjälper djur att hitta hem igen

Facebook-gruppen Försvunna och tillvaratagna djur i Härjedalen har på några månader blivit en viktig kanal för återförening; för de som tappat bort sina djur och för djur som inte hittar hem.

Kent Kristoffersson i Hede startade Facebook-gruppen för drygt ett halvår sedan. Gruppen växte snabbt och har 350 medlemmar.

Många människor är engagerade i djur och att de ska ha det bra. Det innebär också att hitta hem igen när ett husdjur, av något skäl, kommit ifrån sin familj. De som är med i gruppen rapporterar om de ser djur som de tror är på villovägar och kan efterlysa djur som är försvunna. Medlemmarna kan även dela informationen med sina vänner så efterlysningarna når snabbt tusentals personer.

Kent Kristofferssons bror hade en jämthund som försvann för trettio år sedan och som aldrig kom tillrätta.

– Vi letade över hela Härjedalen, neråt Dalarna och i Jämtland. Greja kom aldrig tillbaka och vi hittade henne inte. Det har följt med mig genom livet och varit ytterst obehagligt. Det går aldrig att sluta fundera på vart hon tog vägen, vad som hände. Det är en av anledningarna till att jag startade gruppen.

En annan är att Kent Kristoffersson har erfarenhet av att söka med hund och vet hur effektivt de jobbar och vad de kan åstadkomma. I lumpen var Kent hundförare.

Facebook-gruppens historia inleddes av en saga med lyckligt slut. Jennie Grinde i Ljusnedal hade en katt som var försvunnen och med hjälp av Försvunna och tillvaratagna djur i Härjedalen kom katten tillrätta välbehållen.

– Tyvärr är inte alla slut så lyckliga, men det här ökar i alla fall chansen att få veta vad som hänt och slippa ovissheten, säger Kent Kristoffersson.