Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kent och Hillevi rörde om i grytan

Ibland längtar man tillbaka. Som i går, när Moderaternas partisekreterare Kent Persson prövade på att agera både strippa och imitatör när han invigningstalade på partiets Sverigemöte i Göteborg.

Ingetdera gick så bra; Kent Persson har ett stort ego men en liten insikt om de egna begränsningarna. Många moderater har insett det - hans egna underlydande har ofta dragit vidare till trivsammare ställen och när Örebromoderaterna spikade riksdagslistan i november hamnade hemmasonen Kenta först på tredje plats.

Så inte är det konstigt att man saknar Per Schlingmann. PR-geniet som blev M- partisekreterare 2006 och som fortsatte sin lyckosamma gärning tills han integrerades i regeringsarbetet efter valet 2010 och tonade bort ur offentligheten, efterträdd på posten av den olycksaliga Sofia Arkelsten.

"Stå inte still" heter Per Schlingmanns kokbok om hur man anrättar ett parti. I den hävdar han att förändringsfaktorn var helt avgörande för Moderaternas segerval 2006 och 2010. Den bild som tonar fram är partiet som ett cykelekipage; går det för sakta dimper det i backen.

Kanske var det den bilden som stressade Kent Persson till att dra av sig skjortan och inför 2 801 åskådare posera i en t-tröja med texten "Bara ett samtal till!" Man kan undra vad Schlingmann tänkte.

Tidigare i går morse lär en betydande del av M-församlingen ha satt kaffet i vrångstrupen. I Svenska Dagbladet gick biståndsminister Hillevi Engström - nu också talesperson i jämställdhetsfrågor - ut med kravet på en tredje pappamånad. Ett påbud som på grund av den uppenbara risken för väljarflykt borde ha förblivit exklusivt Folkpartistiskt. Men icke - stolt deklarerar Engström att hon utmanar sitt parti i frågan.

M:s utbildningspolitiske talesperson Tomas Tobé fyllde sedan på med kravet att universitet och högskolor som inte samarbetar med näringslivet ska få avdrag på pengarna från staten. Kruxet var bara att kravet redan ställts - av Centern.

"Det är bra att de driver våra förslag, men det är oroande att det största partiet verkar sakna egna idéer just nu" sa ordföranden för Centerstudenter Hannes Hervieu till Expressen. Tyvärr kallade han också i hastigheten M för "utbildningspolitiska ficktjuvar," ett ordval man inte behöver heta Magdalena Ribbing för att reagera mot. I den politiska trianguleringens era är det farligt att börja vifta med kleptomanstämpeln.

I tisdags berättade Dagens Nyheter om att väljarnas förtroende för statsminister Fredrik Reinfeldt det senaste året fallit från 54 till 46 procent. Samtidigt har stödet för S-ordföranden Stefan Löfven ökat från 40 till 45 procent. Dött lopp således, men kurvorna går åt helt skilda håll. Därmed är ett av Moderaternas absolut främsta trumfkort - det personliga stödet för statsministern - borta.

Det är väldigt tveksamt om åtminstone den första dagen av Sverigemötet gjorde något för att vända den trenden. I går hette den så taffligt härmade Stefan Löfvens bästa valarbetare Kent och Hillevi.

Sven-Olov Lööv

CITATET

"Jag blev väldigt rädd."

Jimi Fritze, göteborgare som sommaren 2012 togs in på Sahlgrenska som förmodat hjärndöd efter en hjärnblödning. Det var han inte, utan fick passivt åhöra ett resonemang mellan anhöriga och läkare om organdonation. Nu har han anmält händelsen till Inspektionen för vård och Omsorg, IVO, berättar Svenska Dagbladet. Hur ersätts en sådan händelse?