Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ketchupeffekt för Kajsa

Kajsa Kling har aldrig åkt så bra som hon gör just nu. I helgen klev hon upp på världscuppallen för första gången.

– Jag är mållös, faktiskt. Det är fantastiskt roligt, säger landslagets damchef Fredrik Steinwall.

Annons

24-åringen från Åre har radat upp toppresultat efter toppresultat de senaste veckorna. Efter flera säsonger med skadebekymmer har Kajsa Kling inför den här säsongen fått arbeta ostört. Dessutom har hon valt att jobba med landslagets mentale rådgivare då hon varit väldigt nervös inför tävlingar och har haft svårt att slappna av.

Många bitar som fallit på plats har gjort att det nu lossnat rejält i tävlingsbacken för Kajsa. Med höga startnummer körde hon in som 11-8-7 i två störtlopp och ett super-G i Lake Louise, Kanada, förra helgen.

I helgen i St Moritz, Schweiz, fick hon ta klivet upp på världscuppallen för första gången i karriären. Återigen med ett högt startnummer, 44, överraskade Kajsa alla när hon dundrade in som tvåa, 31 hundradelar efter vinnande Tina Weirather, Liechtenstein.

– Det verkar ha blivit en rejäl ketchupeffekt. Kajsa har kämpat väldigt länge och det är roligt att hon har fått ordning på det mesta nu. Jag tror det här kommer att fortsätta ett tag till, säger landslagets damchef Fredrik Steinwall till sporten på ÖP.

I söndagens storslalom noterade sedan Kajsa ytterligare en topp 10-placering då hon blev just tia i storslalom. Innan den här säsongen hade Kajsa som bäst en tolfte plats i super-G från Lake Louise i december 2010.

Åreidag mötte Kajsa hemma i mammas lägenhet i Åre när hon var hem och vände en kort sväng mellan tävlingarna i Lake Louise och St Moritz.

– Det känns så skönt att ha de här resultaten i ryggen. Att veta att det finns där, säger Kajsa som berättar att många har ringt, mejlat och skickat sms för att gratulera till de fina framgångarna:

– Jag tycker det är kul att det blivit sådan uppmärksamhet.

Efter de senaste framgångarna har nu Kajsa seglat upp som ett hett svenskt medaljhopp på OS i Sotji i februari. Hon var med redan i Vancouver för fyra år sedan. Men då var hon tränarnas val, att vara med för att se och lära, och blev uttagen sent, bara några dagar innan avfärd. Och det blev inte så mycket mer den gången än att se och lära för Kajsa som blev sjuk och isolerad i en lägenhet utanför OS-byn. Hon gjorde en start och slutade 26:a i storslalom.

– Det jag lärde mig då var att den stora skillnaden är allt runtomkring, själva tävlingen är ju som vilken tävling som helst. Vi får se hur det går, men jag hoppas ju på en OS-biljett nu. Den här gången har jag ju klarat kriterierna.

Nu närmast väntar tävlingar i Val d´Isere, Frankrike. Sedan blir det några dagars julledigt hemma i Åre. Något som Kajsa tycker är viktigt.

– Ja, en av få gånger på vintern som jag får vara hemma, så det är ganska viktigt. Jag brukar träffa kompisar och familjen.

Vad missar du inte på julbordet?

– Skinkan. Det är det viktigaste.