Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Khemiri om världens bästa bok

Författaren Jonas Hassen Khemiri är en av Sveriges mest hyllade författare. I går gästade han Storsjöteatern för att diskutera "texterna som förändrade mitt liv".

Annons

Den pappalediga Khemiri säger nej till att göra det mesta just nu. Författarsamtalet under Storsjöyran är ett unikt besök. På grund av en regntung himmel flyttas samtalet från Residensträdgården till Storsjöteaterns foajé. Det är första gången sedan 1994 som ett evenemang under Storsjöyran behövt flyttas.

Khemiri lovar att avslöja vilken som är världens bästa bok, berätta om texterna som berör och om de gamla klassikerna och hur de går att göra relevanta i dag.

Barnboken ”Dun till lillans täcke” utnämns till världens bästa bok, den är bara en av många böcker som blir världens bästa bok. ”Halv elva en sommarkväll” av Marguerite Duras och ”Om en vinternatt en resande” av Italo Calvino hamnar högt upp på listan också.

Samtalet går länge in på ämnet fördomar och såklart nämns det omdiskuterade brevet som Khemiri skrev till Beatrice Ask i DN. Halvtunisiern Khemiri vänder sig mot publiken:

– Ni vet när man går in på en affär och de följer efter en för att de tror att man ska sno något. Ja, ni vet hur det är.

Publiken, som till största delen består av vita i övre medelåldern, fnissar till – de förstår ironin.

Författarsamtalet är ett samtal om normer och om att flytta gränser. När de talar om teater berättar Khemiri om sin egen pjäs där mycket handlar om att få en friktion mellan publiken och skådespelarna. Om att överaska och göra det oväntade.

Han avslutar genom att läsa en egen text om hans mormor och om festivalen han besökte i Göteborg. Den handlar om vad texter gör med oss och om hur texter kan försöka hålla fast ett minne.

– Förr skrev jag för att minnas. Jag är livrädd för att inte minnas.