Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kick off för fotbollens division 3 mellersta herrar: Nya britter ska lyfta IFK och Ope

Nyförvärv från England och Skottland är tänkt att lyfta IFK Östersund och Ope i årets division 3 mellersta Norrland.
IFK satsar på fyra britter och har också en brittisk tränare; Ben Smith.

Se Frösöns premiärmatch live fredag kväll: Så här gör du för att se matchen

Se Opes premiärmatch live på söndag: Så här gör du för att se matchen

Värvning av utländska spetsspelare har blivit allt vanligare i Fotbollssverige, inte minst i Norrland. Det märktes tydligt i fjolårets division 2.

Ett helsvenskt IFK Östersund fick till slut ge sig mot de I många fall utlandsinspirerade motståndarlagen, där dessa spelare ofta var skillnaden.

En orsak till IFK:s degradering till division 3 var just bristen på spetsspelare. Speciellt på forwardssidan.

Det har Ben Smith försökt att åtgärda. Han har värvat in fyra (!) nya britter i laget. Lewis Whitley, Declan Randal, Romario Reid och Jordan Watson.

Den sistnämnde anlände i veckan från Australien, där han spelat på hög nivå i flera år.

– Jordan är 25 år och har gjort 40 mål på 90 matcher i den högsta ligan i södra Australien. Han ska förhoppningsvis bli den målskytt som IFK saknade i fjol, säger Ben Smith, som själv anländer från ett par år i Ytterhogdal.

Frösön utmålar er som storfavorit att vinna serien – kommentar?

– Gör de? För mig betyder det ingenting.

Vad är er styrka i år?

– Vår attityd. När jag kom hit i januari var det deppigt och lite förlorarmentalitet över laget. En del visste inte om de skulle stanna eller om de över huvud taget skulle fortsätta spela, men nu har vi flyttat fram positionerna. Vi har kört hårt och har en bra attityd.

Hos Ope har man också goda erfarenheter av utländska spelare. Wilson Kneeshaw var ett riktigt lyft under vårsäsongen och Rhonny Nilsson hoppas att nya duon Lewis Strafford och Scott Ritchie kan göra samma intryck.

– Jag tror att vi kommer att få nytta av dem. Lewis är snabb och kan spela både mittback och ytterback. Scott är en typisk skotte, tempostark och en fajter. De är positionsmässigt exakt de spelartyper vi vill ha, mittback och defensiv mittfältare

Straffords bästa "merit" är kanske att han är bästa kompis med Tottenhams och engelska landslagets nya stjärnskott Dele Alli.

– Haha! Ja, de kommer från samma bostadsområde i Milton Keynes. Alli hade visst skjutsat ut Lewis till Heathrow, innan han flög hit.

Hur är läget annars inför premiären?

– Positivt. Vi vet vad vi kan. Vi har utvecklat spelet sedan i fjol och har snabba och spännande spelare i laget.

Vad är målet?

– Att vinna nästkommande match. Vi vill ha mycket boll, föra spelet och spela så offensivt vi kan.

Frösön har ungefär samma trupp som i fjol. Däremot har två gamla ledare kommit tillbaka. Anders Engström och Adam Mattiasson ska kompletta Per-Mårten Jonsson. Det borgar för trygghet.

– Vi har alla en bra fotbollskompetens, men tanken med att vi kör ihop är att vi trivs tillsammans och umgås även privat. Förhoppningsvis kan den glädjen smitta av sig på laget, säger Per-Mårten.

Läget i Frösön är försiktigt positiv. Eftersom ledartrion kom in sent i sina roller, har man lite kvar att jobba med.

– Vi är nöjda med läget. Många spelare är kvar och det gör att vi har en annan grundtrygghet.

IFK och Ope kör brittiskt, ni satsar hemvävt?

– Ja, det ska bli spännande att se vad Ope kan göra, med sin satsning. IFK borde vara storfavorit att vinna serien. Vi vill gärna ge de yngre killarna chansen. Vi har flera yngre som kan kliva fram i år.