Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kielos föreläste om självkänsla

Det är vuxenvärlden som skapar dålig självkänsla hos flickor och tjejer. Skribenten Katrine Kielos besökte på tisdagen OSD i Östersund för att prata om problemet – och ge råd.

Ditt utseende är det viktigaste du har. Din kropp kan aldrig vara bra nog. Sex är en transaktion, något du byter mot kärlek och uppmärksamhet.

Det var en del av resultatet när australiensiska forskare gick igenom vilka budskap som underhållning och reklam sänder ut till flickor och tjejer.

Författaren och skribenten Katrine Kielos exemplifierade med hjälp av modereklam som såg misstänkt likt ut våldtäkter, mord och misshandel mot kvinnor.

Det går inte att skydda barnen från medierna, så vad kan då vuxna göra i stället för att underlätta för att skapa kraft och självkänsla hos flickor?

Med hjälp av boken "Raising girls" av barnpsykologen Steve Biddulph och kunskap från andra experter försökte Katrine Kielos visa hur medier och vuxna skapar begränsande könsroller hos barn, som i fallet med flickor ofta skapar utseendefixering och osäkerhet – men hon kom också med experternas konkreta råd.

Det kan handla om att i stället för att bara fokusera på hur söt din dotter är, även fråga hur många prickar hon har på klänningen, för att aktivera intellektet. Att som vuxen sluta kritisera ditt eget utseende inför barnen.

Att hjälpa flickor bygga relationer till vuxna kvinnor som kan vara förebilder. Att rosa kläder är okej om de går att röra sig i. Och om din dotter vill vara prinsessa i ett slott, kan du fråga hur slottet är byggt.

Senare under tisdagseftermiddagen föreläste även Katja Gillander-Gådin – docent i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet – om sexuella trakasserier i skolan och ifall de kan öka risken för framtida våld i nära relationer.

Seminariet om vuxna som förebilder för unga tjejer arrangerades av länsstyrelsen, och är ett led i uppdraget att motverka våld i nära relationer. Det vände sig bland annat till rektorer och annan personal som arbetar med barn och unga.