Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kihlgård briljant om Stina Aronson

Stina

De 9 – Litterär kalender

Norstedts

Annons

Mer än 50 år efter hennes död fortsätter förlagen ge ut nyutgåvor av Stina Aronson (1892–1956), som fem år i början av 1930-talet bodde i Östersund, där hennes make var chefsöverläkare vid Solliden.

Den länge bortglömda ”Feberboken” räknas numera som en mindre feministisk klassiker och Sara Lidman dolde aldrig vilken betydelse Aronsons mest kända roman ”Hitom himlen” hade för hennes eget skrivande.

Inte många år före sin död valdes Stina Aronson in som ledamot i Samfundet De 9 och för 2009 har nu samfundet valt ”Stina” som tema för sin årliga litterära kalender.

Jag kan tycka att tre inte alltför långa bidrag om Aronson i en bok som även innehåller tio helt andra texter inte direkt är vad jag skulle kalla ett temanummer.

De välbalanserade bidragen av Inge Jonsson och Caroline Graeske är invändningsfria, men svalt akademiska och inte särskilt upphetsande.

Det är däremot Peter Kihlgårds blodsprängda och doftande ”Till Stina Aronson”, en senkommen kärleksförklaring till hennes texter och en inkännande diskussion om hennes drivkrafter.

På ett tio sidor långt brev ställt till författaren själv ringar han in hennes motiv, diskuterar dem på sedvanligt kihlgårdskt sätt och får mer sagt än en rad långrandiga andra studier jag läst om henne.

Stina Aronson fick vänta länge på sitt genombrott och ansågs länge närmast oläslig i de tidiga verken, det är från Hitom Himlen hennes skrivande tar ett språng.

Sara Lidman sällar sig till den kören och har även bannat sin förebild för en viss kolonial blick. Någon sådan diskussion kommer inte upp här och jag kan möjligen sakna ett betydligt bredare anslag i denna kalender om De 9:s egen ledamot.

Det finns definitivt mer för litteraturhistorikerna att utforska i hennes märkliga berättelser, men det blir tydligen en uppgift för andra publikationer. Men all heder åt Kihlgårds bidrag.

Det hindrar inte att kalendern innehåller fler andra bra bidrag om exempelvis Åsa Nelvin.

Annons