Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kika in i floristens julpyntade hem

Enkelt, naturligt och klassiskt. Så vill floristen Cecilia Andersson helst inreda.
Just nu är det trendigt att använda sig av det som finns i skogen när man dekorerar. En trend som Cecilia tycker är bra.
– Det är bara fantasin som sätter gränser.

För två år sedan flyttade Cecilia och sambon Magnus till hennes släktgård i Bergom utanför Matfors. Huset, som de tog över från Cecilias farmor och farfar, är byggt kring år 1900.

– Det är en annan känsla i ett sådant här lantligt hus med öppna spisar. I förra huset inredde vi mer modernt och stilrent. Här vill jag ha mer klassiskt och traditionellt, säger Cecilia.

Entrédörrarna skvallrar om hennes kreativa ådra. Två fina kransar pryder dörrarna. Cecilia har gjort dem själv genom att fästa bland annat mossar och kottar på stommar av halm. Hon tycker om att använda sig av det som finns i naturen även när hon gör julgrupper.

– Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Man kan använda granris, kottar, näver och blåbär- och lingonris, säger Cecilia.

När det gäller julens blommor finns egentligen inga särskilda trender. Cecilia menar att de flesta vill ha de traditionella julblommorna och växterna. Julstjärnor, hyacint och krysantemum är det som efterfrågas mest även där Cecilia jobbar, på blomster- och inredningsbutiken Fröken Fräken.

Som florist använder man sig ofta av olika typer av material för att skapa kontraster i till exempel ett arrangemang.

– Om man har rosor, som har blanka blad, kan man gärna ha något som är mer böljande, som brudslöja. Mossan blir också en kontrast.

Fröken fräken säljer inte bara blommor. Liksom många andra blomsterhandlare har de även inredningsprylar och en stor del av försäljningen är via webshopen.

Redan i oktober börjar folk beställa julprylar.

– Det blir tidigare och tidigare för varje år, säger Cecilia.

En stark trend i år när det gäller julprylar och inredning är den klassiskt nordiska med plädar, fällar och renar.

– Var man än går ser man renar, säger Cecilia och skrattar.

Hon gillar själv trenden och har bland annat inrett vardagsrummet på övervåningen med rendetaljer på till exempel ljuslyktor och kuddöverdrag. På golvet framför eldstaden ligger en vacker renfäll som Cecilia köpt i Tännforsen.

Hon gillar också mer traditionellt julpynt, som röda tomtar. Julgranen tar hon gärna in så tidigt som möjligt.