Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kim Anderzon är död

Jämtlandsbördiga skådespelaren Kim Anderzon har avlidit.

Hon avled under fredagskvällen, 71 år gammal, rapporterar Aftonbladet.

– Det skedde hemma hos oss. Familjen var närvarande, säger maken Lars Naumburg till Aftonbladet.

Det var sedan tidigare känt att Kim Anderzon lidit av cancer under två års tid. Hon fick veta under påskhelgen 2013 att tumören satt i ryggen.

I en intervju med Aftonbladet i september i år berättade hon att cellgifterna inte hade gett effekt och att hon hade slutat med dem.

I september hade föreställningen ”Den skalliga primadonnan”, där Anderzon gjorde en av rollerna, nypremiär på Boulevardteatern i Stockholm.

– Eftersom jag är sjuk är det min morot, glädjekicken i livet. Det är viktigt att ha den så det inte bara kretsar kring sjukdomen, då tror jag att man lätt kan bli deprimerad. Men det är inte jag. Jag är fylld av glädje, inte minst från alla vänner och kamrater. Jag är verkligen inte världens friskaste men jag tror att jag är det. Och med det kommer man väldigt långt, sa hon till Aftonbladet inför premiären.

Kim Anderzon växte upp i Östersund, och flyttade till Stockholm som 16-åring.

I början av 2012 gjorde ÖP:s Tomas Larsson en lång intervju med Kim Anderzon, i samband med att hon besökte Östersund för att göra föreställningen ”Diva”.

Kim Anderzon kom i slutet av 60-talet till Pistolteatern i Stockholm där hon inledde sin teaterkarriär. Hon debuterade på scen i "Direktör Ubu". Kim Anderzon var från 1969 till 1986 knuten till Pistolteatern, skriver TT.

Som frilansskådespelare fick hon mycket uppmärksamhet bland annat med föreställningarna "Änglasug" (1989) och "Vivavagina" (1997), enligt Nationalencyklopedin.

Hon är också känd för sina framträdanden i flera filmer. Däribland komedier som "Sällskapsresan" och "Göta kanal" och dramat "Andra dansen", för vilket hon belönades med en Guldbagge i kategorin "bästa skådespelerska".

Anderzon utnämndes 2012 till hedersdoktor vid Mittuniversitetet.

"Hon förenar naturkraft och intellektuell analys och förmår att med fysisk plasticitet, mimisk talang och komisk ådra framhäva det djupaste allvaret i humorn, vardagsfrågornas existentiella botten. Här finns en uppenbar folkbildande ambition", löd universitetets motivering.

Skådespelarkollegan Helge Skoog gjorde i höst sin femte säsong tillsammans med Kim Anderzon i "Den skalliga primadonnan" på Boulevardteatern i Stockholm.

– Det är första gången jag har spelat mot henne och det har varit väldigt roligt. Hon var en energirik skådespelare, uppfödd i källarteater och i fria grupper. Hon har inte varit på någon traditionell teaterscen utan alltid haft behovet av att ha en direkt publikkontakt, säger han till TT.

De stod på scenen tillsammans för sista gången i fredags förra veckan.

– Då förstod jag att det var sista gången hon spelade. Det gick inte längre och publiken märkte att hon var sjuk och döende.

Han minns henne som en mycket färgstark person som var full av energi, mod och kraft.

– Jag vill också minnas hur hon kämpade mot den här sjukdomen och ställde upp trots att hon hade plågor. Till slut gick hon med käpp men hon fortsatte och gav allt.

– Vi hoppades alla att hon skulle besegra den här cancern men det gick inte.

Kim Anderzons bortgång väckte stor uppmärksamhet på Twitter.

En av de som twittrade var Sarah Dawn Finer.

"Vila i Frid fina Kim Anderzon... Tack för allt!! All kärlek till dina nära och kära", skrev hon.

Även Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman uppmärksammade dödsfallet:

"Kim Anderzon död – en av de stora folkliga artisterna. Och utan henne hade Dario Fo knappast fått Nobelpriset."

Flera påtalade Anderzons betydelse för kvinnor. Däribland Sveriges ambassad i Tjeckien och SVT-profilen Anna Hedenmo.

"En sann feministisk förebild. Tack för inspirationen! Vila i frid", skrev Hedenmo.