Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kinaaffären: Riksdagen utfrågar FOI

Vad visste försvarsmyndigheten FOI:s chef Jan-Olof Lind om ett bulvanupplägg med Kina? Varför kallar han samarbetet civilt när andra hävdar att det kan vara militärt? I dag kan riksdagen söka svar när Lind utfrågas.

Generaldirektören vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har kallats av riksdagens försvars- och utrikesutskott om Kinaaffären. Det sker sedan Uppdrag granskning (UG) i SVT för två veckor sedan rapporterade att FOI hade ett bulvanupplägg via Kungliga tekniska högskolan (KTH).

På så vis skulle FOI:s programvara Edge, som kan användas till flygplan och missiler, kunna utvecklas tillsammans med ett militärt forskningsinstitut i Kina, CAE. Mot Kina råder dock vapenembargo i EU sedan massakern på Himmelska fridens torg 1989.

I flera FOI-dokument framgick upplägget - en återlicensiering via KTH "med syfte att kunna samarbeta med länder som FOI inte kan eller vill skriva avtal med, till exempel Kina. Detta är förankrat hos gd", stod i ett mötesprotokoll från 2011.

Gd nekar

FOI:s gd Jan-Olof Lind förnekade bulvanupplägg, trots att han visste att Kina var KTH:s motpart. Trots beskrivningen i mötesprotokollet hade Lind inte heller beslutat något sådant, hävdade han. Till UG skrev han att diskussionerna hade "stannat på forskarnivå" när de "borde förts upp till ledningsnivå".

Men korrespondens mellan flera myndigheter visar att det fanns information i ledningen. TT har tagit del av ett mejl mellan nyckelpersoner på FOI och KTH. Där framgår att en avdelningschef i Linds egen ledningsgrupp redan i oktober 2009 har en presentation av ett upplägg via KTH med CAE i Kina.

Och det är samme chef som 2011 inhämtar bland annat Försvarsmaktens syn på en licensiering via KTH. I svaret - enligt Försvarsmakten baserat på underlag från FOI - återkommer ett av syftena: "samarbeten med länder som FOI har svårt att arbeta med, till exempel Bric-länderna", där Kina ingår.

Kärnvapen

Lind hävdar också att Kina bara skulle få en "begränsad del" av Edge för civil grundforskning. Det stämmer inte med andra uppgifter. KTH har självt medgett att den del som faktiskt erbjöds kineserna i ett förslag till avtal innehöll bland annat en modul för bombfällning.

Uppgiften fick Inspektionen för strategiska produkter (ISP), vars tillstånd krävs för vapenexport, att invända mot samarbetet. ISP ansåg också enligt uppgift till UG att Edge kunde användas till Kinas kärnvapen.

KTH avbröt den 5 september förhandlingarna med Kina.

TT