Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kinberg Batra supernobbad i länet

Nej, stockholmare är inte smartare än lantisar. Och med den inledande meningen handlar ämnet självfallet om moderaternas partiledarval och den favorittippade kandidaten Anna Kinberg Batra. I dag gruppledare i riksdagen och ekonomisk politisk talesperson.

Ledarsidan har tidigare belyst moderaternas partiledarval. Vi har också konstaterat att Anna Kinberg Batra visserligen är en duktig politiker, särskilt inom finanspolitiken, men dessvärre saknar de karismatiska förutsättningarna att lyfta Moderaterna till några högre höjder. Hon är helt enkelt, torr och tråkig. Därför är Kinberg Batra inget statsministerämne för ett parti som vill utmana regeringsmakten 2018. Däremot är Kinberg Batra alliansens bästa alternativ till ny finansminister.

Förmodligen är lantisar smartare än stockholmare. I vart fall i Jämtland och Västernorrland. De moderata partidistrikten i norrlandsbältet nobbar Anna Kinberg Batra och lyfter i stället fram andra kandidater.

I Västernorrland har man tidigare pekat ut den tidigare infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd tillsammans med skolpolitikern Tomas Tobé som favorit.

Jämtlandsmoderaterna går ännu längre i sin brasklapp för att förhindra att Anna Kinberg Batra blir vald till ny partiledare. Här lyfter man fram hela fyra alternativ till partiledarposten. Catharina Elmsäter-Svärd, Elisabeth Svantesson, Anders Borg eller Per Schlingmann är förslaget från Jämtland.

Att Anders Borg och Per Schlingmann nämns får väl betraktas som idoldyrkan av döda hjältar. Borg är färdig med svensk partipolitik och Schlingmann tjänar snuskigt mycket mer pengar som konsult i dag än vad han skulle göra på ett partikansli. Livet går vidare så att säga. I realiteten är det alltså två namn jämtlandsmoderaterna föreslår, Elmsäter-Svärd och Svantesson där Svantesson är det bästa förslaget. Svantesson syntes senast i söndagens SVT Agenda där hon bråkade med Ylva Johansson (S) och gav ett fortsatt gott intryck.

I nomineringsprocessen för att ta fram ny partiledare har länets riksdagsledamot Saila Quicklund gång på gång betonat vikten av att det blir en kompetent kvinna. Givet den generösa gruppen av personer som nominerats från Jämtland utan att innehålla Kinberg Batra kan man inte undvika frågan om det i själva verket var en dold kritik som Quicklund framförde?

Tids nog får vi andra se vit rök komma ut från det moderata partikansliet. Då är konklaven i valberedningen redo att lämna besked om vem som föreslås bli nästa partiledare för Moderaterna och därmed Stefan Löfvens utmanare i nästa val.