Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kindberg: "Får flytta dit vi är välkomna"

Östersunds FK och Östersunds kommun är inte överens om de nya hyresnivåerna på Jämtkraft Arena.
– Vi kan aldrig gå med på det här. Vi får flytta dit vi är välkomna, säger Daniel Kindberg, ordförande i ÖFK.

Jämtkraft Arena har tidigare ägts av ett arenabolag. Nu har dock kommunen köpt arenan och tagit över driften.

Det betyder att fotbollsklubben blir hyresgäster hos kommunen och ska skriva avtal.

Där är parterna långtifrån överens.

– Vi har inte kunnat se vad det är som föranleder en fördubblad hyra bara för att man byter ägare. Det gäller dels hemvistet, alltså omklädningsrum och förråd, samt vårt kansli, säger Daniel Kindberg i Östersunds FK.

– Kansliet ingick inte ens i upphandlingen av arenan. Det är något som vi själva har uppfört men nu ska betala 900 kronor per kvadratmeter för. Vi avser att betala för oss men det känns lite magstarkt att betala för det vi har åstadkommit, säger Kindberg.

– Dessutom vill vi skriva ett långt avtal, över tio år, men det vill inte kommunen. De vill ha ett på tre år. Jag trodde det var fördelaktigt för en hyresvärd att skriva långa avtal.

Kommunens förslag har skapat stor irritation i ÖFK. I klubben funderar man nu över sina alternativ.

– Vi har inte fått några som helst sakskäl till det här. Om inte kommunen vill ha oss här får vi flytta dit vi är välkomna.

Flytta?

– Vi har en reservarena i Sundsvall som är godkänd för spel i Superettan. När det gäller träning har vi de anläggningar som finns ... konstgräs finns det på Frösön.

Det låter drastiskt?

– Det känns bara så oerhört tråkigt. Jag tror inte att man skulle behandla ett företag med 40 anställda och 20 miljoner i omsättning så här. Vi har gjort vårt bästa för att skapa en elitverksamhet och andra positiva saker i Östersund.

Har den här frågan blivit en prestigekamp?

– Det är klart att det är en prestigekamp. Det är bara att konstatera att kommunen inte vill ha oss som hyresgäst.

Östersunds FK förknippas starkt med Jämtkraft Arena och Daniel Kindberg medger att situationen känns märklig.

– Vi känner väldigt mycket för arenan, eftersom vi har varit med sedan starten. Men nu blir det väldigt stora fördyringar, inte bara för oss utan det blir flera miljoner dyrare varje år för skattebetalarna. Dessutom ryktas det om att det inte ska finnas bemanning kvällar och helger på arenan, och att servicenivåerna därmed blir sämre. Vi är ledsna över hur situationen behandlas.

Sporten har under våren skrivit om att Östersunds FK är under skatterevision. Skatteverket granskar förhållandet mellan föreningen och det bolag som skötte driften av arenan.

– Men det har inte med det här att göra. Våra skatteexperter säger dessutom att vi har goda möjligheter att vinna det fallet, säger Daniel Kindberg.

Johan Palm, på kommunens kultur- och fritidsnämnd, jämför med hyran av lokaler i närliggande Östersund Arena. Där huserar bland annat ishockey, gymnastik och konståkning.

– Det är samma hyresnivåer med samma subventionsgrad som vi erbjuder i Östersund Arena, säger Johan Palm.

Det är dock tvetydigt huruvida det pågår några diskussioner just nu.

– Vi för en diskussion, men den tänker jag föra med hyresgästen, säger Johan Palm.

– Kommunen har varit väldigt tydliga med oss i det här. Det pågår inga förhandlingar, säger Daniel Kindberg.