Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kindberg vill bygga på Stadsdel Norr – igen

 
Markaffären på Stadsdel Norr
Visa alla artiklar

Östersundshem planerar att bygga bostäder för miljardbelopp. Bolagets nye vd Daniel Kindberg vill göra affär med sin tidigare arbetsgivare Peab och köpa in mark på Stadsdel Norr.

Annons

Enligt vad ÖP erfar är upplägget redan klart och redan i dag kommer kommunstyrelsen att informeras om affären.

– Jag har ingen säkerställd information om det, men vi får väl se när Östersundshem kommer till oss och ger sin redovisning, säger kommundirektör Bengt Marsh.

Enligt vad ÖP erfar kan det handla om markköp för över 100 miljoner kronor.

– Nu kan det bli så att vi ska börja köpa tillbaka den mark som kommunen sålde billigt till Peab, säger en anonym källa till ÖP.

Vid årsskiftet blev Daniel Kindberg ny vd för Östersundshem. Under vintern och våren har han krävt och fått ändrade ägardirektiv av kommunen. De framflyttade positionerna har skett under stort hysch-hysch och Daniel Kindberg har jobbat hårt för att få kommunpolitikerna med sig på vagnen för att få bilda dotterbolag och holdingbolag.

Allt för att möjliggöra ett köp av mark på Stadsdel Norr.

Kommundirektör Bengt Marsh är förtegen om de ändrade ägardirektiven och vad som är på gång.

– Enligt Daniel Kindbergs information till kommunstyrelsen och fullmäktige handlar det om att Östersundshem måste ha en annorlunda approach och inte bara vara förvaltare. Ska det byggas måste det också finnas mark att köpa och då måste Östersundshem kanske sälja ut fastigheter för att få fram pengar, säger Bengt Marsh.

Östersundshem har väl byggt mängder av bostäder genom åren utan några konstruktioner med dotterbolag?

– Det är en annan tid nu och affärer görs på annat sätt. I dag säljs mark och fastigheter som bolag, vilket är fördelaktigt inte minst ur skattesynpunkt, säger Bengt Marsh.

Men det blir väl ingen vidare insyn för skatte- betalarna när marken köps som ett bolag?

– Nej, det har inte någon betydelse. Markpriset går ändå att dölja genom att hänvisa till affärssekretess, säger Bengt Marsh.

Henry Svensson