Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kindberg vill satsa pengar på kultur- och konserthus

Daniel Kindberg, vd för Fältjägaren Fastigheter AB, ger sig in i kampen om ett nytt kultur- och konserthus i Östersund. Han säger sig vara beredd att ge pengar till en förstudie.

– Vi kan tänka oss som företag att gå in och sponsra till en förstudie, man måste börja där. Det är för att vi verkligen tycker att det är viktigt för tillväxten i Östersund att vi har en modern och bra kultur- och konsertarena, säger Daniel Kindberg.

I onsdags berättade ÖP om det arbete fyra kulturarbetare satt i gång för att i slutändan få till ett nytt kultur- och konserthus i Östersund. Efter att ha läst artikeln skickade Daniel Kindberg ett mejl till Jens Ganman, en av de fyra initiativtagarna.

I mejlet skriver han att han gärna hjälper till om han får. Han vill både vara med i sin roll som företagare genom att bidra med pengar, och som privatperson.

– Jag kan bidra med kompetens i hur man driver sådana här frågor och processer, säger Daniel Kindberg.

Han har däremot inte tänkt sig lägga sig i diskussionen om hur ett eventuellt kultur- och konserthus ska se ut.

– Jag kan inte ha några åsikter om det eftersom jag inte vet så mycket om det, men däremot är jag väldigt bra på at diskutera hur man genomför en sportarena.

Inte heller har han i första hand tänkt sig att en eventuell kulturarena ska ligga på Stadsdel Norr.

– Nej, nej, nej, det har ingen betydelse, det handlar inte om det.

– Det hör till tillväxten i samhället. Det är lika viktigt att vi pratar om arenor till kulturen som till sporten, säger Daniel Kindberg, som förutom sitt jobb som vd för Fältjägaren även är ordförande för Östersunds FK.

Jens Ganman tar tacksamt emot Daniel Kindbergs erbjudande om hjälp.

– Det är precis en sådan här korsbefruktning vi behöver. Vi kan inte ha vattentäta skott mellan sport och kultur, säger Jens Ganman.

Han menar att kulturarbetare har mycket att lära sig från näringslivet när det gäller planering, organisering och genomförande av idéer. Även från sporten och deras sätt att arbeta med lobbyverksamhet behöver de lära av, menar Jens Ganman, så Kindberg är precis en sådan person som de behöver. – Vi fyra ska träffa Daniel och ta ett möte. Vi ska lyssna på honom om processarbete, det behöver vi kulturmänniskor bli mycket bättre på, och vi ska lyssna på hur man gör och hur man tänker, säger Jens Ganman och tillägger:

– Vi kulturarbetare i Jämtland har varit urusla på att organisera oss, vi måste sätta oss i skolbänken tillsammans med sådana som Kindberg.

Efter Daniel Kindbergs erbjudande om hjälp tycker Jens Ganman att det känns som att de är några steg närmare sitt mål, att få ett kulturhus till staden.

– Ja, det gör det faktiskt. Det viktigaste är att få upp frågan på bordet, och det får vi kanske nu.

I slutet av maj arrangerar Jens Ganman och kulturkollegorna Katarina Åhlén, Björn Höglund och Martin Kjellerstedt en stödgala på Gamla Teatern. De pengar som samlas in ska de ge till kommunledningen som en symbolisk grundplåt till ett nytt kultur- och konserthus.