Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kindbergs väg tillbaka till Stadsdel Norr

 
Markaffären på Stadsdel Norr
Visa alla artiklar

När lånetyngda Peab i fjol deklarerade att bolaget i fortsättningen ville koncentrera sin verksamhet till landets tre storstadsområden, fick Daniel Kindberg se sig om efter ett nytt vd-jobb.

Annons

Engagemanget med Fältjägaren Fastigheter och Stadsdel Norr skulle avvecklas eftersom koncernens skuldbörda behövde minskas, var budskapet.

Den inriktningen påbörjades redan 2012 när Peab lät avregistrera Fältjägaren Fastigheter AB och i stället styckade upp FFAB i sju mindre bolag för att möjliggöra en utförsäljning. Bolagen döptes till Fältjägaren 1 AB - Fältjägaren 7 AB och paketerades med olika innehåll av mark och byggnader.

Rätt omgående såldes de tre stora kasernerna och kanslihuset som döpts till Fältjägaren 6 AB. Fastigheterna med Djursjukhuset Ejra och Dahls blev Fältjägaren 2 AB. Sundsvallsföretaget Kaxydor blev nya ägare och prislappen för bolagen baserades på ett underliggande fastighetsvärde av cirka 220 miljoner kronor. Även de fyra nybyggda hyreshusen i hörnet mot Litsvägen/Fältjägargränd, har sålts vidare av Peab Holding, men kvar finns ytterligare byggnader och mark med byggrätter. Liksom skogsmark ner mot E14.

Nu får kommunen betala när Peab vill ”casha in” på Stadsdel Norr. På det 34 hektar stora kasernområdet fick Fältjägaren Fastigheter köpa 70 000 kvadratmeter byggnader för 55 miljoner kronor av statliga Vasallen och ytterligare 180 hektar köptes för 11 miljoner kronor när kommunen överlät den övningsmark som köpts loss från Fortifikationsverket 2006.

Sedan dess har Fältjägaren hunnit med att sälja ett 60-tal villatomter för uppskattningsvis lika många miljoner. Liksom ytterligare ett antal affärstomter, förskoletomt, parkeringsytor och mark för arenor med mera. Enbart tomten till Ica Maxi inbringade 20 miljoner kronor.

Affärerna har gjorts av Daniel Kindberg, tidigare vd för FFAB, som nu bytt stol och satt sig som vd för det kommunala bostadsbolaget. Kommunala Östersundshem köper nu dyrt tillbaka mark som kommunen sålde billigt för 8 år sedan. 127 miljoner kronor är Östersundhem beredd att betala.

Tidigare artiklar:

Kindberg vill bygga på Stadsdel Norr – igen

Ointresse för 900 lägenheter på Storsjö Strand

ÖPTV: Borde inte du ha suttit i karantän?

Kindbergs väg tillbaka till Stadsdel Norr

"Det viktigaste är att marken förädlas"

Henry Svensson