Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kinesiskt tema när kulturkvällarna i Kaxås drar igång

På onsdag är det dags för den första av tre kulturkvällar i kapellet i Kaxås. Arrangören Janeric Johansson inleder själv med att berätta om svenskarnas makalösa upptäckt i Kina och om offerdalingen som tog sig till Kina.

Janeric Johansson är främst bildkonstnär och har hela världen som arbetsplats. Två månader per år verkar han i sin ateljé i Kina. Under somrarna däremot, då är det Kaxås som gäller. Janeric är arrangör för kulturkvällarna i Kaxås och på onsdag är han själv huvudperson då han inleder med en föreläsning på temat Kina.

Janerics föreläsning tar sin början i Hulda Wiklund från Trångens öde och hur hon i början av 1900-talet tog sig till Kina och byggde upp ett arbete. Janeric har även skrivit en bok om Hulda Wiklunds liv. Kvällen kommer sedan fortsätta med den spännande berättelsen om svenskarna som förändrade den Kinesiska historien.

– Jag dykte på en historia om några svenskar som för snart 100 år sedan upptäckte att Kina haft en stenålder. Svenskarnas upptäckt skrev om hela Kinas historia och här i Sverige är det knappt någon som vet om det här, berättar Janeric.

Det var i samband med 90-årsjubileet för upptäckten som en Kinesisk delegation var på besök i Malmö som Janeric fick nys om svenskarnas upptäckt och han började gräva i den fantastiska berättelsen.

– Svenskarnas upptäckt har bidragit till att den Kinesiska kulturens vagga har hittats, menar Janeric.

Inför 90-årsjubilet beställde den Kinesiska delegationen ett konstverk av Janeric och i dag hänger hans verk permanent i Yangshao Cultural Museum i Henanprovinsen. Hans verk är en två meter hög tavla i bockad plåt. De 5 000–7 000 år gamla kinesiska krukorna som hittades när svenskarna kom dit i början av 1900-talet finns med i verket tillsammans med en avbildning av en hällristning från Offerdal.

– Jag har kopplat ihop Jämtland med Kina, berättar Janeric.

Den 2 juli tar Elin Olofsson vid. Hennes bok "Då tänker jag på Sigrid" har blivit lite av en bestseller och i slutet av sommaren kommer hennes andra bok "Till flickorna i sjön" ut. Mathantverkaren och kokboksöversättaren Kersti Jonsson och filmaren Anders Gustafsson är på plats i kapellet 9 juli och då är det bröd som står på programmet.