Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kingen gör succé med rockshowen

När filmen "När rocken kom till Sveg" på SVT i januari i år sågs den av nästan en miljon tv-tittare. En bok med samma namn säljs hos bokförhandlare över hela landet och det finns en utställning, DVD, en skiva och monterprodukter. Nu kommer teaterföreställningen.

Annons

När Torgny "Kingen" Karlsson visade upp den på Riksteaterns årliga inköpskonferens i Stockholm för några månader sedan gjorde den genast succé. Två veckor efter att föreställningen börjat säljas var bokningsbolaget och Riksteatern tvungna att säga stopp för 2014. Då var över 90 föreställningar sålda.

– Det är helt otroligt, jag har nog inte hängt med själv riktigt. Vi hade hoppats på att få sätta upp 25 föreställningar i vår, och så blev det så här, säger Torgny "Kingen" Karlsson.

Bokningsintresset för "När rocken kom till Sveg" är på väg att slå alla rekord som Riksteatern tidigare haft. Premiären är förlagd till Vilhelmina 1 februari och innan maj ska den ha visats på sammanlagt 55 orter.

Det blir till att köra på. Den tuffa grejen blir att vara borta från familjen så mycket, säger Torgny "Kingen" Karlsson.

Att "När rocken kom till Sveg" blivit så populär handlar mycket om igenkänning, tror "Kingen".

– Det hade lika gärna kunnat vara "När rocken kom till Vadstena". Eller "När rocken kom till Falun". Jag tror någonstans att folk kan relatera till historien var man än bor i Sverige.

"När rocken kom till Sveg" handlar om när bokhandlaren Söderqvist importerade ett av de första svenska exemplaren av Elvis "Heartbreak hotel" på stenskiva i mitten av 50-talet. Den köptes av Yngve Persson som samlade sina vänner för att lyssna på den nya musiken. När tonerna nådde de unga svegsborna tändes en gnista i byn och nya tider började ta form.

– Det blev en stor grej när hela amerikanska tonårskulturen vällde in. Innan dess fanns inte ens ordet tonåring på svenska, plötsligt pratade man om tonårsrum, säger Torgny "Kingen" Karlsson.

Filmen, boken och skivan "När rocken kom till Sveg" gjordes av Torgny "Kingen" Karlsson och Happy Minds Studios i Östersund. Föreställningen som bokats in görs av Riksteatern i samarbete med "Kingens" managementbolag Ninetone. Föreställningen, som visas i två akter, blandar musik med monolog. På scenen har "Kingen" med sig tre musiker och de kommer blanda gamla rockhits med låtar från hans nya skiva "Move".

I maj ges en dubbelföreställning av "När rocken kom till Sveg" på Storsjöteatern i Östersund.