Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kinsey om kampen mot psykiska ohälsan: "Ibland orkar jag inte gå upp ur sängen"

Friidrottsstjärnan Erika Kinsey är i storform.
Men nu berättar hon om psykiska ohälsan som fick henne att ta en paus från friidrotten.
– Jag tror inte att jag hade mått så dåligt i dag om jag fått hjälp då, säger Kinsey till Radiosporten.

Annons

Efter guldet vid junior-EM 2007 tog Erika Kinsey en paus från friidrotten.

Den då 19-åriga talangen hade nått karriärens första stora framgång, men priset var högt.

I en intervju med Radiosporten berättar nu friidrottaren hur hon efter juniorguldet satsade för hårt, och ställde för högra krav på sig själv.

Hon berättar att hon fokuserade för mycket på att träna, och göra allt "rätt", då hon blev fixerad vid att nå framgångar på seniornivå.

– Det blev en väldigt hög press, och till slut orkade jag inte mer. Jag gick ner i vikt för mycket, jag blev så trött och hade ingen energi till någonting. Jag hade ingen glädje kvar, säger Kinsey till Radiosporten.

Sedan två år är hon tillbaka, och har imponerat stort.

Men den psykiska ohälsan finns där.

– Jag tror inte att jag hade mått så dåligt i dag om jag fått hjälp då, säger Kinsey.

Hon berättar att hon drabbades av en depression i samband med att hon som 29-åring flyttade från Umeå till Stockholm för att satsa helhjärtat på friidrotten, och att hon än i dag mår dåligt psykiskt.

– Ibland orkar jag inte gå upp ur sängen och en vinst kan vara att bara svara på ett mejl eller att ta en dusch. Det blir extra stressigt för att jag borde gå på träning, det är ju mitt jobb. Men samtidigt känner jag mig själv bättre och jag skulle aldrig träna med feber eller halsont så varför skulle jag träna om jag har ont i hjärtat eller om själen gör ont, säger hon till Radiosporten.

Samtidigt menar hon att det inte är ett alternativ att sluta med friidrotten.

– Många psykologer har sagt att jag kanske borde sluta med friidrotten för att den ger så mycket extra stress och press, men den ger ju också så mycket. Det absolut jobbigaste är att inte våga så därför gör jag det här som jag tycker är så kul.