Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kiting – en sport med drag

Det blåser en isande vind över Storsjön in mot Västbyviken på Frösöns nordvästra sida. Men djupt inne i viken finns några entusiaster som trotsar vinden. Här råder full aktivitet.

– Det är inte så många som tycker om den berömda blåsten här, men vi gör det. Vi älskar blåst, säger Simon Jaktlund iklädd våtdräkt redo att ta sig an Storsjöns vågor och den bitande vinden.

Simon är kite-instruktör. Att syssla med kiting innebär att man med hjälp av vind, skärm och bräda förflyttar sig på sjö eller snö.

Men det krävs som sagt vind för att uppnå den rätta känslan och få den rätta adrenalinkicken.

– Idealiskt är vindar kring fem–sex meter i sekunden när det handlar om att åka på vatten. Är det snö räcker det med vindar på två–tre meter i sekunden, säger Simon.

Sporten kiting är knappast utbredd i vår del av världen. Det finns uppskattningsvis något tusental entusiaster i hela landet, främst på västkusten, Öland och Gotland.

– Här i Jämtland är vi inte fler än att vi kan räknas samman på några händers fingrar, säger Simon.

Men skaran intresserade växer sig starkare. Inte minst här i länet.

– Vinden här är ju fantastisk. Alltid mer eller mindre blåsigt. Fler och fler sluter upp och vill pröva på kiting, kanske främst på vintern, menar Simon.

För den som vill starta med sporten krävs lite planering. Simon ger tre goda råd.

– Tag en kurs och ta in de första instruktionerna. Ta reda på din lokala strand, exempelvis hur botten ser ut och slutligen ta tid på dig – skynda långsamt helt enkelt. Det får ta tid, menar Simon.

Till de råden kommer även en del utrustning. I början kan man låna och hyra. Vill du köpa dig en egen utrustning får du slanta av mellan 10 000 och 12 000 för ett nybörjarkit. Till det kommer något som kan vara nog så viktigt för att överhuvudtaget överleva denna sport i Jämtland, nämligen en våtdräkt som gör att du inte fryser till is i Storsjöns kalla vatten. En sådan kostar någonstans mellan 1 000 och 3 000 kronor.

Men sen så finns inte mycket att tveka på, Då återstår bara att kasta sig ut på böljan. God tur.