Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kjell Albin Abrahamson utpekad som Stasi-agent

Säpo har uppgifter om att journalisten Kjell Albin Abrahamson från Alsen varit registrerad som agent hos östtyska säkerhetspolisen – Stasi.

– Jag har aldrig varit agent, säger han själv.

Annons

Professorn vid Södertörns högskola – Birgitta Almgren – har skrivit boken ”Inte bara spioner". Det handlar om 57 svenskar som misstänks ha haft samröre med den fruktade östtyska säkerhetspolisen Stasi. Birgitta Almgren har fått ta del av handlingar där Säpo utreder svenskar som misstänks ha haft samröre med Stasi. Uppgifterna kommer från Stasis egna register. Birgitta Almgren har dock fått ta emot uppgifternas med förbehållet att hon inte får avslöja identiteterna. Hon får heller inte kontakta dem. Men Kjell Albin Abrahamson har själv gått ut med att Säpo kontaktat honom och berättat att han finns med i register som informell uppgiftslämnare åt Stasi.

– Nej, det har jag aldrig varit. En agent blir man när man medvet går in en sådan sysselsättning – att man tar emot betalning för ett smutsigt jobb. Det är ett oerhört allvarligt brott att förråda sitt land, säger Kjell Albin Abrahamson.

Kjell Albin Abrahamson kommer ursprungligen från Alsen och har fortfarande ett hus där. Han var under många år Sveriges Radios korrespondent i Östeuropa. 1980 ska han ha registrerats som agent i DDR med kodnamnet ”Arnold”.

• Hur hamnade du i Stasis register?

– Det jag vet jag inte. Jag vet inte heller vilka register det handlar om. Det jag vet är att jag kallades till förhör hos Säpo. De talade om för mig att jag var registrerad som en informell agent. Jag förklarade min syn på det hela för Säpo och jag avskrevs från alla misstankar, säger han.

Här är alla svenskar som nämns i boken.