Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell-Erik belönad vid Jämtstämman

/
  • Katarina Hallberg och Anders Olsson Duo spelade visor i Jamtlis nya kyrka när Jämtstämman hölls i helgen.
  • Ett 60-tal spelmän marscherade ner mot Brunflologen vid helgens Jämtstämma, som bjöd på både buskspel och en rad fina framträdanden.Foto: Anders Wedlund
  • Kjell-Erik Eriksson fick i helgen ta emot Lapp-Nilsmedaljen vid Jämtstämman, för sin roll som en av länets mest tongivande fiolspelmän.

Buskspel, workshops, kurser och massor av fin musik i härligt sensommarväder.

Annons

Det var inramningen för Spelmansförbundets Jämtstämma som i år hölls på Jamtli 12-13 augusti där 50-talet spelmän samlades vid Lusarflokojan redan på fredag kväll.

På lördagen erbjöds workshop i fiolspel, vissång och polskedans med Kjell-Erik Eriksson, Katarina Hallberg och Ulrika Karlsson innan den traditionella spelmansstämman vidtog.

Stämman inleddes på tingsskullen med hornblåsning av Henrik Wikström samt kaukning av Katarina Hallberg, vid Brunflologen bjöds på allspel och uppträdande av Mittlåt, Anders Wedlund på durspel, Katarina Hallberg & Anders Olsson, låtkursen, årets Lapp-Nilsmedaljör samt delar av gruppen Glamaleik.

Dessutom fanns tillfälle till både buskspel och gammaldans till musik av Östersunds spelmanslag och Mittlåt. Senare på kvällen hölls två mycket uppskattade konserter i den nybyggda kyrkan.

Katarina Hallberg och Anders Olsson Duo spelade visor, följda av Glamaleik med Kjell-Erik Eriksson fiol, Gunnar Stenmak på spel- pipor och säckpipa och Niklas Sundin på gitarr, munspel och spelpipa.

Vid träffen utdelades vidare Spelmansförbundets finaste utmärkelse Lapp-Nilsmedaljen till Kjell-Erik Eriksson från Kaxås.

”Kjell-Erik har genom sin musikaliska begåvning fångat och tänt många ungas intresse för vårt musikaliska kulturarv.

Han är även en central- gestalt i grupper som Hoven Droven och Triakel vilka gjort sig kända både på nationellt och internationellt” heter det blanda annat i motiveringen.

Annons