Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kjellsorterat i Badhusparken - smått magisk hyllning till Höglund

 
Storsjöyran 2016
Visa alla artiklar

Lördagen i Badhusparken inleddes med en helt unik hyllningskonsert till Kjell Höglund. En storleende, glad, och som han själv sa, lite förvirrad Höglund fick höra en mängd av landets allra största som Lars Winnerbäck, Melissa Horn och Annika Norlin sjunga hans sånger.

LÄS MER: Recensioner, tv-klipp och nyheter – här hittar du allt från Storsjöyran

Vilken skön konsert på alla sätt och vis. Får högsta betyg av ÖPs recensent.

En stor publik som bara blev större och större hade samlats i Badhusparken för att hylla Republiken Jämtlands egen shaman och/eller för att höra flera av landets allra bästa artister. Hyllningskvällen hade fått det passande namnet "Kjellsorterat". Kjell Höglunds mångårige spelkompis Johan Johansson skötte det fyndiga snacket och kapellmästaren Johan Arveli hade satt samman ett lysande band med flera av de bästa musikerna med rötter i länet.

Johan Johansson knöt ihop alla artister på olika sätt med Kjell Höglund. Han berättade först om när han och Kjell satt i en bil och hörde vad de båda tyckte var årets bästa svenska album. Och när Säkert! på slutet sjöng att hon önskade att hon var Kjell Höglund hade Kjell sagt: "Det vill hon så fan heller". Annika Norlin kom in och sjöng om tidens alla olika otäcka tendenser i ett lagom hotfullt och spännande arrangemang av "Otäck tendens".

För 17 år sedan debuterade Lars Winnerbäck på Storsjöyran. Då framträdde han i samma sällskap som Kjell Höglund, Johan Johansson med flera. Nu någon dryg timme innan han själv skulle stå på Stortorget bjöd han på en skönt dynamisk "Genesarets sjö" där han fick ta lite hjälp av textkort för att få med de många, många orden.

Annika Norlin var inte kvällens enda inslag med rötterna i länet. Tre starka tjejer från länet var med. Nummer två var Ellen Sundberg som redan förra året på det årets tema "Jämtlandssånger" gjorde "Man vänjer sig" och nu gjorde en ännu vassare tolkning i år av sången som Johan utnämnde till världens allra bästa sång någonsin.

Sedan stannade Ellen kvar på scenen och körade åt Johan Johansson som hyllade ett antal avlidna personer som sin egen mamma och Kjells förra fru med en tungt rockig version av titellåten från Höglunds sista album "Pandoras ask".

Kjell Höglund har gjort ett antal riktigt långa komplicerade sånger. Ingen hade väl trott att någon av dem skulle komma en sådan här festivalkläll. Men med läsglasögon på nästippen och en välfylld textpärm kastade sig Stefan Sundström över "Häxprocess". Ett spänstigt och varierat arrangemang och med inslag av vansinnighetsdans av Sundström blev det en styrka och gav tyngd åt kvällen.

Första gången Melissa Horn stod på scenen var hon 16 år och då drog hon över tiden så att Kjell Höglund och Johan Johansson fick spela kortare, men det blev de bara glada över. Nu körde hon till lugnt gitarrkomp den enligt henne så passande "Min egen begravning". Och efter henne kom hennes mamma Maritza Horn, den tredje tjejen från länet, med en skönt gungande "Kärleksdans i Provence" till Pär Wiklanders dragspel.

Allt avslutades sedan helt galet med en skönt stökig där Kjell Höglund själv leddes in på scenen och sittande fick skriksjunga med i sitt eget mästerverk "Jag hör hur dom ligger med varandra i våningen ovanför". Lite galenskap behövde och det fanns och blev över.

Sammantaget var kvällen en lysande idé. Artistuppbådet det bästa man kunnat tänka sig. Bandet så suveränt duktiga. Alla artister tog sina uppgifter på största allvar men med den rätta glimten i ögat. Jag tror ingen som var där var ett endaste dugg besviken på något. En sådan där helt unik hyllning som inte hade kunnat äga rum på någon annan festival än just på Storsjöyran.

• Betyg: 5