Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kläddesignern från Peru släpper tygkollektion

Hon började sin karriär som kläddesigner i Peru men för tio år sedan lämnade hon sitt hemland för lugnet i Östersund. Nu lanserar Cathy Dillner sin första inredningskollektion som visas på Formex i dagarna.

"Put colour into your life" heter kollektionen och i ateljén som är belägen på gården på Stadsdel norr har hon under ett års tid jobbat väldigt hårt.

Men vi tar det från början. För tio år sedan kom Cathy Dillner med sin man och son till Östersund. Hon läste SFI och började jobba på sin makes företag inom ekonomi och redovisning.

– Jag tyckte det var jättetråkigt och därför började jag fundera på vad jag skulle göra med mitt liv. Jag hade en bild i huvudet av hur det kunde vara, men behövde kolla upp hur allting fungerade.

Hon syftar på design och sagt och gjort så började hon se över marknaden, mycket med hjälp av olika mässor i Stockholm, affärer och grossister.

Skillnaderna mot hemlandet var stora.

– Peru har mycket mer produktion, det är som ett "mini-Kina", så det var mycket att lära sig.

Allt resulterade i att Cathy slutade med redovisningen och började designa barnkläder. Under tiden gjorde hon flera besök på Sveriges största design- och inredningsmässa, Formexmässan i Stockholm.

– Jag åkte ner och kollade läget och vilken värld det var.

Det blev en dröm att själv ställa ut där. Cathy sög i sig av information om textilleverantörer, fabriker och hur allting fungerar. Nätverkandet gav nytändning.

– Barnkläderna var inte min grej eftersom det inte var mitt egna tyg. Det var mer en hobby.

Så 2012 sökte hon hjälp på Almi och gick från att sy barnkläder till att bli formgivare. Det blev som att hitta hem.

Det färgglada tyget och produkterna tillverkas i Sverige och trycket har resulterat i kuddar, tygkassar, necessärer, lampskärmar och brickor. Och de tre tygerna som kollektionen består av har alla en historia.

– "Garden party" till exempel är en hyllning till 50-talets hemmafru. Jag inspireras mycket av 50-, 60- och 70-talet, människorna och samhället. Sedan tycker jag om att blanda fantasi och verklighet också.

Förutom olika epoker och årtionden är djur och natur en inspiration för Cathy och i skogsdungen mellan hennes hem och Ica Maxi kan hon gå omkring och inspireras.

Men nu får naturen vänta en stund för den här veckan uppfyller hon en dröm, nämligen att ställa ut sin kollektion på Formex. Mässan, tillsammans med möbelmässan Stockholm furniture fair i februari, ser hon som språngbrädor inför framtida mål.

– Sverige är en liten marknad, jag vill utanför landet och titta på marknaden i Tyskland, Japan och New York. Nu ska jag lära mig på mässorna hur det fungerar, säger Cathy målmedvetet.

– Jag vill inte bli miljonär, men jag älskar det här jobbet och njuter varje dag.

Artikeln kommer från 100% Östersund.