Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klantig remiss av Folkhälsomyndigheten

/
  • Klantigt remissyttrande från Folkhälsomyndigheten om ATG.

Jag lyfter på ögonbrynen efter att ha läst Folkhälsomyndighetens remissvar till regeringen om förnyad koncession för ATG.

Annons

Det är rutin för spelbolaget ATG att ansöka om förnyat tillstånd hos regeringen.

Den här gången har man också önskemål om viss utveckling, exempelvis rätten att fritt utveckla och lansera spelprodukter, att kunna ta emot vad från danska kunder via dator och mobil och att kunna placera ut obemannade spelterminaler.

Inget konstigt med det, mycket vill ha mer och så vidare.

Vad som förvånar är en annan rutin. Nämligen det yttrande Folkhälsomyndigheten gör i samband med ATG:s ansökan.

ATG:s önskemål om att få rätten att fritt utveckla och lansera spelprodukter avstyrker naturligtvis Folkhälsomyndigheten. Däremot vill man inte ta ställning till om danska kunder ska kunna lägga vad via mobil och dator och man vill inte ta ställning till om ATG ska få rätten att placera ut obemannade spelterminaler. Med mera. '

Folkhälsomyndigheten motiverar sitt beslut att avstå med att myndigheten saknar kunskap om hur förändringarna skulle påverka spelandet (och därmed folkhälsan). Är det inte just Folkhälsomyndighetens jobb att samla och vårda kunskapen inom detta område?

Konstigt blir det dessutom när beslutet om remissyttrandet har fattats av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson. Förutom att vara generaldirektör är han också sedan 2015 styrelseledamot i ATG.

Räkenskaperna för 2015 finns inte ännu men året innan (2014) delades ett styrelsearvode ut på 1,3 miljoner kronor.

Givetvis kan där finnas en intressekonflikt.

För mig låter det som en jävskonflikt att en generaldirektör fattar beslut om yttrande för ett bolag som han själv är ledamot i. Carlsson borde därför ha flaggat för detta och låtit någon annan på myndigheten fatta beslutet.

Vad sysslar dom med där borta på Folkhälsomyndigheten egentligen?

Annons